Mandagens aktier: Markedet ignorerede italiensk forfatningsafstemning

Der gik ikke længe, før det danske aktiemarked rystede udfaldet af det italienske valg af sig mandag, hvor der hurtigt tegnede sig et positivt billede.

Foto: Edgar Su

Det danske C20 Cap-indeks sluttede med en stigning på 0,4 pct. til 960,82.

- Vi havde en markedsreaktion i morges, hvor især bankaktierne startede ud ganske negativt, men de har rettet sig noget siden, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, og tilføjer:

- En del af den usikkerhed, som valget også repræsenterer, var indarbejdet i priserne. Og det er måske også noget af det, der bliver priset ud i dag. Nu har man taget hånd om valget i Italien, og der kommer højst sandsynligt en overgangsregering, der vil sætte den politiske situation på standby i Italien frem til 2018.

De danske bankaktier endte med at kravle i plus, efter at have ligget i bunden mandag morgen i kølvandet på italienernes "nej" til en reform af den italienske forfatning.

Jyske Bank steg 1,4 pct. til 311,8 kr., mens Danske Bank steg 0,2 pct. til 205,3 kr., og Nordea steg 0,8 pct. til 73,4 kr.

MÆRSK I TOP FORUD FOR KAPITALMARKEDSDAG

Aktierne i Mærsk endte med positive fortegn mandag forud for selskabets kapitalmarkedsdag i næste uge, hvor der bliver kastet mere lys over selskabets strategi.

Olieprisen var fortsat stærk mandag ovenpå sidste uges Opec-møde, hvilket også var med til at understøtte Mærsk-aktierne.

B-aktien steg med 1,9 pct. til 10.100 kr., mens A-aktien steg 1,7 pct. til 9640 kr.

Carlsberg sluttede med en stigning på 0,7 pct. til 584 kr., efter at bryggerikoncernen fik løftet sin anbefaling af Deutsche Bank. Anbefalingen hedder nu "hold" mod tidligere "sælg", mens kursmålet er hævet til 550 kr. fra 500 kr.

Mandag var der også konkurrentnyt til Novo Nordisk fra Eli Lily og Boehringer Ingelheim.

De to har meldt ud, at de fremover kan bruge et slagkraftigt argument i markedsføringen af diabetespillen, Jardiance, da den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, fredag godkendte, at pillen reducerer risikoen for hjerte-kar-død hos voksne patienter med type 2-diabetes.

Novo Nordisk havde håbet på godkendelsen, da selskabet som det eneste blandt de øvrige medicinalselskaber har vist hjerte-karbeskyttende egenskaber med to af sine diabetesmidler - GLP-1-analogerne Victoza og Semaglutid.

I relation til netop Semaglutid oplyste Novo ud på eftermiddagen, at det indsender registreringsansøgning i USA og Europa for GLP-1-analogen, som selskabet har store forventninger til.

Novo steg 0,6 pct. til 239 kr.