Mandagens aktier: Mærsk går til vejrs på håb om handelsaftale

A.P. Møller-Mærsk er på vinderkurs mandag morgen, hvor aktiemarkederne fejrer, at Kina og USA tilsyneladende er kommet nærmere en handelsaftale.

A.P. Møller-Mærsk er på vinderkurs mandag morgen, hvor aktiemarkederne fejrer, at Kina og USA tilsyneladende er kommet nærmere en handelsaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble

Det danske C25-indeks stiger med 0,4 pct. fra åbningen i et grønt C25, hvor hele 22 aktier ligger til gevinst.

Fremgangen kommer oven på en positiv start på ugen i Asien, hvor blandt andet de kinesiske børser stiger 1-2 pct.

Ifølge Wall Street Journal er Kina og USA tæt på at indgå en handelsaftale, hvor Beijing tilbyder at sænke takster og restriktioner på blandt andet amerikanske landbrugsprodukter, kemikalier og biler, mens Washington overvejer at fjerne de fleste - måske samtlige - sanktioner mod kinesiske produkter, der blev indført sidste år.

Dermed kan verdenshandlen i bedste fald få et løft til gavn for blandt andet transportselskaberne.

»Det ser ganske lyst ud på forlydender om en mulig aftale mellem USA og Kina, og vi har fået en dato - den 27. marts, hvor Kina og USA skal mødes,« siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

»Det kan løfte Mærsk og cykliske aktier, men vi tipper en bredt funderet fremgang på det danske marked i lighed med, hvad vi venter i Europa,« påpeger han.

DSV FÅR NEGATIV ANBEFALING

Mærsks B-aktie stiger 1,5 pct. til 8830 kr., mens DSV, der umiddelbart også kunne have gavn af ekstra handelsaktivitet, falder med 0,3 pct. til 547,20 kr.

Ikke alt går da heller DSVs vej mandag morgen, hvor Handelsbanken sænker sin anbefaling til "reducer" fra "akkumuler". Banken har desuden skåret sit kursmål til 540 kr. fra 590 kr.

I forhold til Mærsk er der nyt fra den store franske konkurrent inden for containerfragt CMA CGM, som inden weekenden oplyste, at rederiet vil spare 1,2 mia. dollar for at forbedre indtjeningen.

FLERE JUSTERINGER

Fra analysehusene er der mandag også nyt om Carlsberg, GN Group, Genmab, Novozymes og NKT.

Investeringsbanken RBC Capital Markets har kigget Carlsberg efter i sømmene og har givet både anbefalingen af aktien og kursmålet et nøk op.

Kursmålet løftes med 90 kr. til 860 kr., mens anbefalingen nu er "outperform", fremgår det af data fra Bloomberg News. Tidligere var anbefalingen "sector perform".

Carlsberg-aktien stiger med 1,2 pct. til 813,80 kr. Siden årsskiftet er der lagt 17,5 pct. til bryggeriets aktiekurs.

Kursmålet for aktien i GN Group er blevet løftet med 17 pct. til 275 kr. fra førhen 235 kr. af investeringsbanken Credit Suisse, der gentager anbefalingen "underperform". Det nye kursmål indikerer da også et negativt potentiale på 12 pct. i forhold til lukkekursen fredag på 313,10 kr. Aktien i GN stiger 1,3 pct. til 317,20 kr. og ligger toer i C25-indekset efter Mærsk.

HSBC SKRUER LIDT NED FOR PESSIMISMEN

Analytikerne hos HSBC har haft Genmab gennem regnearkene, og det har givet anledning til at justere lidt på selskabets kursmål.

Det løftes således med 90 kr. til 910 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen er fortsat "reducer".

Genmab stiger 0,7 pct. til 1169 kr.

Novozymes, der falder 0,3 pct. til 295,90 kr., er mandag blevet sænket til "reducer" fra "hold" af Kepler Cheuvreux. Banken har desuden skåret kursmålet med en tier til 270 kr.

RYGSTØD TIL NKT

Oven på torsdagens regnskab har amerikanske JPMorgan modsat fundet anledning til at justere kursmålet for kabelproducenten NKT i opadgående retning.

Der lægges en tier til, så det nu lyder på 90 kr. Anbefalingen af aktien er fortsat "neutral".

NKT-aktien stiger 2,1 pct. til 131,30 kr. og er sammenlagt blevet over 14 pct. mere værd siden årsregnskabet torsdag morgen.

NY TOPCHEF FOR DFDS

DFDS' topchef igennem mere end 12 år, Niels Smedegaard, har besluttet at stoppe for at hellige sig bestyrelsesarbejde. Smedegaard overlader ved udgangen af april roret til Torben Carlsen, der siden 2009 har været DFDS' finansdirektør. DFDS-aktien falder mandag 1,3 pct. til 293,80 kr.

Fra regnskabsfronten kommer der mandag nyt fra Sanistål, UIE og Parken.

/ritzau/FINANS