Mandagens aktier: Lundbeck og Novo Nordisk sendte dansk marked i plus

Pæne stigninger til Lundbeck, Novo Nordisk og Dong var med til at sikre en god start på ugen for det danske aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset lukkede mandag 0,3 pct. højere i 1169,56.

 

- Det er et positivt marked, der dog fortsat er præget af sommerferie. Det vil nok være billedet resten af den her uge, hvor der ellers er flere vigtige ting på makrofronten på programmet. Vi ser især frem mod fredagens jobrapport fra USA, siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

 

Lundbeck sluttede øverst i C20 med en stigning på 2 pct. til 377,50 kr., og dermed fik medicinalkoncernen revanche efter fredagens kursfald på 3,6 pct., i forlængelse af at Deutsche Bank sænkede anbefalingen af aktien til "sælg".

 

Novo Nordisk var også i fokus, da medicinalkoncernens største rival, franske Sanofi, var på banen med regnskab for andet kvartal, der ifølge Alm. Brand tegner nogenlunde forud for Novos regnskab om halvanden uge.

- Sanofis regnskab viser, at de receptdata, vi har fra USA, tegner et ret godt billede af markedsudviklingen. Og recepttallene indikerer, at Novo får et rimeligt kvartal rent vækstmæssigt, men heller ikke mere end det, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand.

 

Novo Nordisk-aktien steg 1,2 pct. til 268,10 kr. og havde i toppen af C20 selskab af Dong, som steg 1,9 pct. til 302,90 kr.

 

Til gengæld var der pres på biotekselskabet Zealand Pharma, der samarbejder med Sanofi om to diabetesmidler.

 

Zealands royaltyindtægter fra salget af de to produkter gik kun en smule frem til 9,1 mio. kr. i andet kvartal fra 8,1 mio. kr. i første kvartal. Investorerne virkede ikke tilfredse, og aktien faldt 4,2 pct. til 125 kr.

 

Der var også fremgang til FLSmidth, der muligvis havde medvind af positiv stemning om de europæiske råvareaktier, som nød godt af stigende priser på olie og metaller. FLSmidth-aktien steg 0,7 pct. til 384,50 kr.

Carlsberg var i fokus, da bryggekoncernen fik mandag nyt fra konkurrenten Heineken, som kunne melde om en vækst på 5,7 pct. i første halvdel af 2017, hvor analytikerne ifølge Bloomberg havde ventet en fremgang på 4,2 pct. Carlsberg-aktien steg 0,8 pct. til 698,50 kr.

 

I bunden af C20 sluttede Jyske Bank, Danske Bank og Nordea, som dykkede 0,3-0,8 pct. og dermed fulgte en lidt negativ udvikling blandt de europæiske banker.

 

Scandinavian Tobacco Group (STG) fik et comeback, efter at aktien led et kurstab på omkring 5 pct. fredag, da sundhedsmyndighederne i USA varslede planer om at sænke nikotinindholdet i tobak til niveauer, der ikke skaber afhængighed blandt brugerne.

STG meddelte mandag, at selskabet ikke er ramt af det nye udspil, og på aktiemarkedet gav det en kursstigning på 2,4 pct. til 101,40 kr.

 

ALK-Abelló må på udkig efter en ny person til at tage sig af selskabets finanser, da Flemming Pedersen har opsagt sin stilling som finansdirektør til fordel for en tilsvarende funktion hos virksomheden Better Collective, der arbejder i bettingindustrien. ALK-aktien steg 3,3 pct. til 990 kr.

 

Biotekselskabet Onxeo var sent fredag på banen med halvårsregnskab, som viste et underskud på 11,6 mio. euro, hvilket var nogenlunde på niveau med samme periode året før. Aktien steg 3,5 pct. til 29,70 kr.