Mandagens aktier: ISS og Nets i top og Pandora i bund før regnskaber

Tre af ugens regnskabsaktuelle aktier, ISS og Nets samt Pandora søgte mod henholdsvis top og bund i mandagens faldende danske C20 Cap-indeks.

Det toneangivende danske aktieindeks var lige som de øvrige europæiske markeder præget af gevinsthjemtagning i forlængelse af den ventede sejr til franske Emmanuel Macron i søndagens præsidentvalg.

Eliteindekset indledte dagen med et lille plus, der hurtigt skiftede farve, og ved lukketid var indekset faldet til 1148,96 eller med 0,1 pct. i forhold til lukkeniveauet fredag eftermiddag.

- Vi lå til at starte pænt fra morgenstunden, men lidt op af dagen viste forventningens glæde sig at være den største. Og der var jo ikke den store overraskelse i præsidentvalget. Så markedet drog måske et lettelsens suk, men det var så også det, konstaterer afdelingsdirektør i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

GEVINSTHJEMTAGNING EFTER PÆNE STIGNINGER

- Der var ikke noget der berettigede til at vi skulle falde voldsomt, men heller ikke noget, der lige berettigede til, at vi skulle stige på det. Men der kom lidt gevinsthjemtagning, efter at markedet var stegt pænt efter første valgrunde og i den seneste tid, bemærker han.

Pandora-aktien blev presset helt til bunds - dagen før smykkeselskabet kommer med sit regnskab for første kvartal. Aktien faldt 2,1 pct. til 731,50 kr. uden egentlige nyheder som anledning ud over mulig usikkerhed frem mod regnskabet på baggrund af af rapporter, der har påpeget vigende markeder i både USA, Europa og Asien.

Modsat sluttede Nets, der også er regnskabsaktuel tirsdag, og ISS, der kommer med kvartalsmeddelelse onsdag i toppen med plusser på henholdsvis 1,0 pct. til 129,60 kr. og 0,9 pct. til 286,30 kr. Heller ikke for de to selskaber bød dagen på selskabsspecifikke nyheder, og kursfremgangen tilskrives derfor positionering op til regnskaberne og for Nets vedkommende måske de verserende forlydender om selskabet som opkøbsmål.

JUSTERINGER AF ANBEFALINGER OG KURSMÅL

Syv ud af de 20 aktier i eliteindekset sluttede i grønt, og fra finanshusene var der dagen igennem en lind strøm af justeringer af anbefalinger og kursmål, som imidlertid ikke bidrog væsentligt til forklaring af hverken de faktiske stigninger eller fald. I visse tilfælde tværtimod.

Lundbeck indledte dagen i toppen af C20, men kursstigningen blev først på eftermiddagens vendt til et minus, og aktien lukkede 0,4 lavere i 320 kr. selv om SEB løftede anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold", mens kursmålet er løftet til 355 kr. fra 340 kr.

Vestas faldt 0,2 pct. til 620 kr. efter en stigning fredag på 5,1 pct. som kvittering for et positivt overraskende kvartalsregnskab. Siden har norske ABG Sundal løftet sit kursmål for aktien til 750 kr. fra 650 kr. Britiske Barclays har hævet sit kursmål til 675 kr. fra 650 kr., og Danske Bank har skruet kursmålet op til 725 kr. fra 660 kr. Også en stribe andre banker har løftet kursmålet for vindmølleaktien.

Mere umiddelbar sammenhæng var der i kursfaldet for TDC på 0,9 pct. til 38,40 kr., efter at aktien er nedgraderet til "hold" fra "køb" hos Danske Bank.

Carlsberg fik løftet sit kursmål til 775 kr. fra 750 kr. af svenske SEB, og schweiziske Credit Suisse hævede sit kursmål til 630 kr. fra 575 kr. Men aktien sluttede uændret i 699 kr.

Hos Carnegie fik Danske Bank hævet anbefalingen til "køb" fra "hold", og kursmålet steg til 282 kr. fra 195 kr. Bankaktien vandt 0,8 pct. til 256,90 kr.

TRAFIKTAL FRA SAS

SAS leverede trafiktal for april, som viste fremgang på 15,8 pct. for passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer. Reaktionen var et kursløft på 2,6 pct. til 11,80 kr.

Jutlander Banks regnskab for første kvartal viste et overskud før skat på 80 mio. kr. eller mere end dobbelt så godt som de 38 mio. kr., der var resultatet af samme periode i 2016. Den jyske bankaktie steg 2,4 pct. til 230,50 kr.