Mandagens aktier: ISS og Mærsk trak C25 mod grøn europæisk strøm

Foto: Mads Claus Rasmussen

Kursfald til blandt andet ISS og Mærsk-aktierne var med til at trække det danske aktiemarked i rødt mandag, hvor der ellers generelt var god stemning på de europæiske markeder oven på de seneste dages valg til Europa-Parlamentet.

I Danmark satte negative bevægelser dog ind ud på formiddagen, og så endte C25-indekset 0,7 pct. lavere i 1114,78.

Det samlede fald skal også i høj grad tilskrives udsvingene i enkeltaktierne snarere end en generel sur stemning i markedet, lyder vurderingen fra ABG Sundal Collier.

- Der er et par selskaber, som hænger lidt i bremsen. Det er meget det, det handler om. ISS falder efter udsigten til en tabt kontrakt, og Mærsk fortsætter ned efter regnskabet. Så det er mere selskabsspecifikt, end det er et markedsproblem, siger Tue Østergaard, der er aktiechef hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Generelt set var aktiviteten på markedet også lav i mangel af inspiration fra USA, hvor der var lukket for Memorial Day, og Storbritannien, der holdt lukket grundet Spring Bank Holiday.

- Vi sidder og kigger på volumentallene, og hvis man graver ned i det, er der meget lidt aktivitet på markedet - med undtagelse af nogle enkelte aktier, hvor der er nyheder, som udløser aktivitet, siger Tue Østergaard.

ISS RAMT AF UDSIGT TIL TAB AF STOR KONTRAKT

For ISS, der sluttede mandagen 7,4 pct. lavere i 196,40 kr., var det udslagsgivende, at serviceselskabet fra morgenstunden oplyste, at det formentlig ikke står til at genvinde en stor kontrakt med det schweiziske medicinalselskab Novartis.

Kontrakten med Novartis stod sidste år for 2,8 pct. af ISS' samlede omsætning - rundt regnet 2 mia. kr. - og den står lige nu til at udløbe ved årsskiftet.

Samtidig har kontrakten en højere indtjeningsmargin end gennemsnittet på ISS' samlede kontrakter, og derfor gjorde nyheden ondt på aktien.

- Forventningerne til væksten i ISS er ret høje, når man kigger ind i andet halvår, så det giver lidt skrammer, siger Tue Østergaard.

MÆRSK FORTSATTE NED EFTER REGNSKAB

For Mærsk var der mandag tømmermænd efter fredagens regnskab for første kvartal, der skuffede på toplinjen, men hvor driften til gengæld var på niveau med det ventede.

Containeraktiviteterne i Ocean, der er den klart største division, skuffede dog på et par afgørende punkter. Indtjeningen var holdt oppe af stigende fragtrater, men til gengæld viste enhedsomkostningerne et noget mindre fald end ventet.

Siden regnskabet har en stribe børshuse - herunder SEB, Nordea, Handelsbanken og ABG Sundal Collier alle sænket deres kursmål for aktierne i Mærsk.

- Mærsk har rigtig mange nedjusteringer af kursmål og estimater efter fredagens regnskab, og det trækker ned der, konstaterer Tue Østergaard.

Det betød fjerde børsdag på stribe med fald i Mærsk-aktierne. For B-aktiens vedkommende blev det til et fald på 2,4 pct. til 7030 kr.

Mod toppen endte bryggeriet Carlsberg med en stigning på 0,5 pct. til 899,60 kr. uden større bagvedliggende nyheder som forklaring. Det var rekord for bryggeriaktien.

AARSLEFF MED STOR VÆKST OG OPJUSTERING

Blandt sidepapirerne var der flere selskaber, der faldt i øjnene mandag. Det gjaldt blandt andet entreprenørkoncernen Per Aarsleff, der i sit regnskab for andet kvartal 2018/19 viste markant vækst og opjusterede forventningerne.

Alle overordnede poster i regnskabet viste stor fremgang, og for hele regnskabsåret venter Aarsleff nu en omsætningsvækst på 7 pct. mod tidligere ventet 5 pct., og driftsresultatet (EBIT) ses nu ramme 480 mio. kr. mod tidligere ventet 460 mio. kr.

I andet kvartal isoleret set steg EBIT til 114,8 mio. kr. fra 71,3 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere.

Aarsleff-aktien steg med 3,7 pct. til 236 kr.

Blandt fodboldaktierne gik det mandag hver sin vej for AGF og Brøndby IF.

AGF fik en hård medfart, efter at klubben søndag måtte nøjes med 1-1 mod Randers FC og dermed går glip af play off-kampe mod netop Brøndby om en plads i kvalifikationen til Europa League.

Brøndby sikrede sin plads i play off-kampene med en 2-0-sejr over OB lørdag.

AGF faldt med 9,7 pct. til 0,26 kr., mens Brøndby steg med 2,5 pct. til 0,73 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk