Mandagens aktier: ISS holder skansen alene i ellers rødt marked

ISS er det eneste lyspunkt i det danske eliteindeks, C25-indekset, fra handelsstart mandag, hvor indekset efter få minutters handel ligger 1,8 pct. lavere i 1115,22.

Ny markedsuro udløst af ikke bare en, men to optrapninger i handelskonflikten mellem USA og Kina sendte fredag markederne på en rutsjebanetur nedad.

Fredag faldt det danske eliteindeks 0,3 pct. til 1135,39. Det meste af dagen havde indekset ligget i plus, men stemningen vendte, da Kina varslede told på amerikanske varer.

Det blev prompte besvaret af den amerikanske præsident, Donald Trump, som på Twitter kaldte chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, og Kinas præsident, Xi Jinping, for fjender af USA. På samme tid beordrede han amerikanske virksomheder at undgå Kina og flytte deres produktion hjem til USA, ligesom at han varslede gengældelse på Kinas nye told.

Markederne reagerede øjeblikkeligt med fald. Mandag morgen skriver Bloomberg News, at Kina har taget kontakt til USA med et ønske om at genstarte handelsforhandlingerne.

Finanshus sænker anbefaling af Mærsk

Fokus er der mandag på Mærsk-aktierne, efter at det norske finanshus ABG Sundal Collier har sænket sin anbefaling af Mærsk-aktien, så anbefalingen nu lyder på »hold« mod tidligere »køb«. Det fremgår af data fra Bloomberg News.

I samme ombæring sænkes kursmålet for B-aktien til 7900 kr. fra 9200 kr.

Mærsk B-aktien falder kort inde i dagens handel med 1,8 pct. til 7170 kr.

Kepler Cheuvreux har løftet sin anbefaling af ISS-aktien til »køb« fra »hold«. Kursmålet er blevet hævet til 228 kr. fra 215 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien i ISS kommer fra start med en stigning på 1 pct. til 164,45 kr.

DNB Markets har sænket kursmålet for en aktie i Ambu til 130 kr. fra 145 kr., mens anbefalingen »køb« gentages. Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Aktien falder 2,9 pct. til 97,30 kr.

Fredag blev anbefalingen af Rockwool-aktien løftet til den neutrale »equalweight« fra negative »underweight« af den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley. Den nye anbefaling kom i kølvandet af fredagens kvartalsregnskab, som indeholdt en nedjustering, fra Rockwool, og som blev straffet med et kursminus på 15,9 pct.

Morgan Stanley har imidlertid sænket kursmålet for aktien med 40 kr. til 1520 kr.

Rockwool-aktien falder 2,5 pct. til 1343 kr.

Sanistål nedjusterer forventningerne

Sanistål har et par dage før regnskabsaflæggelse taget en del af spændingen ud af dette ved at nedjustere sine forventninger til årets driftsindtjening (EBITDA).

Den ventes nu at lande i intervallet 140-160 mio. kr. i de tilbageværende aktiviteter mod tidligere 170-190 mio. kr., fremgår det af en børsmeddelelse fra søndag.

Det skyldes, at Sanistål på grund af selskabets omfattende forandringer har haft en lavere omsætning end ventet i den danske Byggeri-divisionen. Derudover har selskabet været ramt af en indtjeningsreduktion, på grund af det der kaldes »ikke-tilbagevendende effekter«.

Investorerne reagerer på nyheden ved at sende aktien ned med 5,1 pct. til 56 kr.

Mandag samler fokus sig også om Santa Fe, efter at selskabet i en meddelelse har skrevet, at finansieringspartneren Proventus Capital mener, at selskabet har brudt sine gældsforpligtigelser.

Ifølge Santa Fe, et internationalt flyttefirma baseret på resterne af det hæderkronede ØK, bringer det den afgørende finansiering for det pressede selskab i spil.

»Det formelle brev, selskabet nu har modtaget fra Proventus, tolker selskabet som udgørende en betydelig risiko for de fortsættende forhandlinger og for opnåelsen af en længerevarende finansieringsaftale med Proventus,« skriver Santa Fe i en fondsbørsmeddelelse.

Santa Fe-aktien rasler ned med 30 pct. til 2,90 kr.

Klø til Brøndby

Brøndby IF tabte søndag aften 0-3 på hjemmebane til AGF. Tirsdag leverer fodboldklubben fra Vestegnen regnskab for andet kvartal. Brøndby IF venter i 2019 et resultat før skat på minus 40 til minus 50 mio. kr.

Fodboldaktien taber 3 pct. til 0,71 kr.

Mandag er F.E. Bording på banen med regnskab for andet kvartal. Selskabet venter i 2019 en omsætning på mellem 600-630 mio. kr. og et EBIT-resultat på 20-25 mio. kr. eksklusive eventuelle opkøb.

Aktien er ikke handlet mandag morgen.

/ritzau/FINANS