Mandagens aktier: Handelsuro tynger Mærsk i rødt marked

Det danske aktiemarked vakler som ventet fra åbningen mandag, hvor blandt andet A.P. Møller-Mærsk er under pres, efter at USA har udvidet sin toldkrig til også at omfatte Mexico.

USA's præsident, Donald Trump, sendte således aktierne i dørken fredag, da det danske marked var lukket, med en melding om, at der fra 10. juni bliver lagt 5 pct. told på al import fra Mexico støt stigende til 25 pct., indtil al ulovlig indvandring over den sydlige grænse et blevet stoppet.

Meldingen, der kom som en total overraskelse, skabte uro på Wall Street og sendte de toneangivende amerikanske indeks ned med 1,3-1,5 pct. fredag. Og mandag morgen fortsætter kursfaldet i Asien, hvor de amerikanske aktiefutures ligger nede med 0,4-0,6 pct.

Herhjemme har C25-indekset indledt ugen med et fald på 1,1 pct. til 1085,22.

A.P. Møller-Mærsk er blandt de mest faldende eliteaktier og dykker 3,2 pct. til 6960 kr. Mærsk har fået sænket kursmålet af Goldman Sachs med 6 pct. til 9200 kr. Anbefalingen er dog fortsat »køb«.

Der er også pres på Rockwool, der ligger 3,6 pct. nede i 1647 kr. Morgan Stanley har indledt dækning af Rockwool med anbefalingen »undervægt« og et kursmål på 1560 kr.

For Danske Bank har morgenen budt på et fald på 2 pct. til 107,85 kr. Banken har solgt sin portefølje af estiske privatkunder for lidt over 3 mia. kr. Desuden var Danske Bank i overskrifterne fredag, hvor bestyrelsesformand Karsten Dybvad i et interview med Berlingske fortalte, at han vil skrotte den årelange målsætning om at give aktionærerne faste afkast.

»Læste man hans interview hårdt kunne man mellem linjerne læse risiko for de nuværende dividender. Det er der dog ikke meget nyt i, og er rimeligt priset ind i aktien,« vurderer Alm Brand i en morgenkommentar.

Ny ordre til Vestas

Også Vestas-aktien er mandag iklædt rødt og falder 2 pct. til 536,80 kr. Vindmølleproducenten har i Kristi himmelfartsferien sikret sig en brasiliansk ordre på 97 megawatt (MW).

For Tryg begynder ugen med et kursfald på 1,2 pct. til 207 kr. Britiske Barclays har lagt en tier oven i kursmålet for Tryg og sigter nu efter 175 kr. Anbefalingen er stadig »ligevægt«.

Genmab har fået godt nyt fra USA, hvor den amerikanske lægemiddelstyrelse har kappet fire måneder af behandlingstiden for ansøgningen om en udvidet godkendelse af selskabets kræftmiddel Darzalex.

FDA venter nu at komme med en tilbagemelding om en eventuel godkendelse som førstebehandling sammen med Velcade og kemoterapiformen Thalidomid samt hormonpræparatet Dexamethason allerede den 26. september.

Darzalex er i forvejen godkendt i en lang række kombinationer i USA. Aktien i Genmab falder 1,4 pct. til 1132 kr.

Eneste positive islæt i C25-indekset mandag er Novozymes og Chr. Hansen, der begge stiger 0,2 pct. til 315,10 kr. og 699,40 kr.

Uden for indekset falder Netcompany med 2,6 pct. til 252 kr., selv om Handelsbankens har indledt dækning med anbefalingen »køb«.

/ritzau/FINANS