Mandagens aktier: Genmab gled til tops i selskab med Vestas

Trukket af en mere positiv stemning over for de europæiske medicinalaktier hos finanshuset Bernstein gled Genmab-aktien mod toppen af mandagens C20 Cap-indeks sammen med Vestas.

Foto: NF

Generelt vendte handlerne mandag tilbage til aktiemarkedet efter den forlængede Kristi himmelfart-weekend i optimistisk stemning, som bragte eliteindekset op i 997,67 eller 0,9 pct. højere end lukkeniveauet onsdag i sidste uge.

- Bernstein opjusterede sin anbefaling af den europæiske medicinalsektor til "overvægt". Men de defensive aktier er i det hele taget i fremgang, noterer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen i en kommentar til mandagens aktiemarked og Genmabs topplacering. Selskabet, der kommer med regnskab sent tirsdag eftermiddag, steg 3,9 pct. til rekordhøje 987,50 kr., mens det europæiske delindeks for medicinalselskaberne ved dansk lukketid var steget 2,2 pct. i toppen af det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

På formodentlig samme baggrund steg Novo Nordisk-aktien 2,4 pct. til 358 kr., mens Lundbeck-aktien tog et spring på 6,1 pct. til 231,70 kr.

Fra USA kom der allerede i torsdags nye længe ventede retningslinjer fra de amerikanske skattemyndigheder Internal Revenue Service (IRS) for at kvalificere vindmølleprojekter til den vigtige amerikanske støtteordning Produktion Tax Credit (PTC). Retningslinjerne åbner et fireårigt vindue til at færdiggøre vindmølleprojekter for at kvalificere dem til PTC, og det er ekstremt positivt for Vestas, vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Vestas-aktien steg mandag 3,0 pct. til 450,40 kr.

I bunden af C20-indekset sluttede A.P. Møller-Mærsk med et fald på 3,6 pct. til 8920 kr. for B-aktien.

- Der er pres på Mærsk, efter at olieprisen er gået ned og efter negativt konkurrentregnskab fra Neptune Orient Lines, noterer Ole Kjær Jensen.

Han føjer faldende rater for containerfragt og mulig gevinsthjemtagning, efter at Mærsk-regnskabet i sidste uge løftede aktien 6,4 pct. til rækken af vilkår, der belastede Mærsk i mandagens marked.

- Og så har de meddelt, at de fyrer 40 ansatte i olieselskabet, og det vidner jo om, at olieaktiviteten er under pres, konstaterer Ole Kjær Jensen.

TDC fik justeret sit kursmål af flere finanshuse, efter at teleselskabet onsdag kom med regnskab for de første tre måneder af 2016. Det viste data fra Bloomberg.

Mest markant har ABG Sundal Colliers lagt 3 kr. på til 30 kr. Nordea har lagt 2,45 kr. til, så kursmålet nu er på 34 kr., mens New Street Research har sat kursmålet ned til 33 kr. mod tidligere 34 kr. Her lyder anbefalingen "neutral".

Teleaktien sluttede mandagen 0,2 pct. højere i 34,10 kr.

De tre store C20-banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, har alle fået påbud og/eller påtale fra Finanstilsynet på grund af deres måde at håndtere operationelle risici på. I Danske Bank har Group Operational Risk, der overvåger for eksempel it-systemer, haft for lille indflydelse. I Nordea mangler der principper og retningslinjer for styring af operationelle risici. Og Jyske Bank skal blandt andet være bedre til at registrere systematiske fejl.

Danske Bank steg 0,3 pct. til 183 kr., Jyske Bank faldt 0,2 pct. til 256 kr., og Nordea løftedes 0,5 pct. til 60,85 kr.

Totalbanken offentliggjorde et regnskab, hvor især et stort fald i nedskrivningerne er et positivt element, som sørger for samlet fremgang på resultatlinjen. Den fynske bankaktie steg 7,1 pct. til 45 kr.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk