Mandagens aktier: Fin dag for cykliske FLSmidth og Maersk Drilling

De mere konjunkturfølsomme aktier som FLSmidth, Maersk Drilling og DSV har mandag middag lagt sig i toppen af det danske C25-indeks.

Men omvendt belastes indekset af fald i mere defensive aktier som Carlsberg, Demant og Coloplast, og facit mandag middag er et eliteindeks i niveauet 1176,34 - svarende til et beskedent plus på 0,3 pct. i forhold til fredagens lukkeniveau.

Samtidig ses en stigning for det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 0,9 pct.

»Det danske indeks er lidt til en side i dag. Ned gennem Europa ser vi pæne stigninger, og vi ser også, at det amerikanske marked er indikeret op frem til åbningen i eftermiddag,« noterer aktiestrateg i Formuepleje, Otte Friedrichsen og peger på blandt andet Carlsberg, Coloplast og Chr.Hansen som nogle af de aktier, der holder C25 nede.

Carlsberg taber mandag middag 0,9 pct. til 949,20 kr., Coloplast falder 0,4 pct. til 819,20 kr., og Chr. Hansen går 0,6 pct. tilbage til 530 kr. Det sker uden aktuelle selskabsspecifikke nyheder for de tre selskaber, der ofte karakteriseres som defensive.

I toppen af C25 stiger Maersk Drilling 2,4 pct. til 387 kr., FLSmidth løftes 2,5 pct. til 259,60 kr., og DSV Panalpina stiger 2,2 pct. til 713,60 kr. Og heller ikke for de tre selskaber er der selskabsspecifikt nyt som baggrund.

FØLSOMME FLSMIDTH

»FLSmidth er jo et af de mest konjunkturfølsomme selskaber, vi har i det danske marked,« bemærker Otto Friedrichsen.

Og den status hjælper måske selskabet - og andre selskaber i samme følsomme familie - i det aktuelle marked.

»Det, vi så i sidste halvdel af oktober, var i væsentlig grad en risikorotation, hvor investorerne generelt har taget mere risiko. Så konjunkturfølsomme aktier og sektorer har generelt gjort det bedre på den korte bane. Og baggrunden har været dels en forventning om, at vi kommer til at se en eller flere delaftaler i forhold til Kina på handelsområdet, dels at vi i de globale konjunkturmålinger ser en stabilisering,« siger Otto Friedrichsen.

For DSV Panalpinas vedkommende er der tale om, at aktien fortsætter sin sprint fra fredag, hvor regnskabet trak logistikaktien 7,4 pct. op.

ÆNDREDE KURSMÅL FOR DANSKE BANK OG NOVO

En lang række af finanshuse har henover weekenden og mandag justeret kursmål for Danske Bank, efter at banken fredag offentliggjorde et regnskab for tredje kvartal, der indeholdte en nedpræcisering af forventningerne til året.

Blandt andet Morgan Stanley, Deutsche Bank og JPMorgan har reduceret deres kursmål for aktien, mens SEB omvendt har løftet kursmålet en smule.

Aktien i Danske Bank stiger 1,5 pct. til 93,14 kr. efter et fald på 4 pct. fredag.

Novo Nordisk har fået hævet kursmålet af analytikerne hos den amerikanske bank JPMorgan efter fredagens regnskab fra den danske medicinalgigant.

Kursmålet lyder nu på 435 kr., hvilket er 16 pct. højere end det tidligere kursmål på 375 kr. Anbefalingen er fortsat "overvægt", fremgår det af Bloomberg News.

Også DZ Bank har hævet kursmålet for aktien til 315 kr. fra tidligere 295 kr. Anbefalingen er fortsat "sælg".

Ligeledes har Jyske Bank løftet sit kursmål for medicinalaktien til 410 kr. fra 385 kr., mens den positive anbefaling "køb" fastholdes.

Novo Nordisk-aktien stiger mandag 0,6 pct. til 381,10 kr.

Med i bunden af C25 falder Demant 1,2 pct. til 175,70 kr. Morgan Stanley har sænket sit kursmål for aktien til 181 kr. fra 205 kr. Anbefalingen er fortsat i neutralt terræn på "ligevægt".

REGNSKABER FRA PARKEN OG JUTLANDER BANK

Blandt sidepapirerne er der regnskaber fra Parken og fra Jutlander Bank i mandagens kalender.

Salget af Fitness.dk har været godt for Parken Sport & Entertainment, der i regnskabet for tredje kvartal oppræciserer forventningerne til hele 2019.

Parken ser nu en omsætning på 780-810 mio. kr., hvor spændet tidligere var på 760-810 mio. kr., oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Og på bundlinjen var resultatet for de første ni måneder af året på 57 mio. kr. mod et underskud på 190,1 mio. kr. i de første ni måneder af 2018.

Aktien stiger 2 pct. til 101 kr.

Inden regnskabet for tredje kvartal fra Jutlander Bank venter banken i 2019 et resultat før skat i niveauet 385-420 mio. kr.

Aktien ligger før regnskabet 0,5 pct. højere i 187 kr.

Proteseselskabet Össur har indgået en samarbejdsaftale med Alfred Mann Foundation, der giver det islandske selskab mulighed for at videreudvikle sensorsystemet IMES til brug i proteser.

Det meddelte selskabet mandag morgen. Mandag middag stiger aktien 2 pct. til 50,40 kr.

Tilbage blandt eliteaktierne er også Vestas, der stiger 0,3 pct. til 561,40 kr., i fokus, da vindmølleproducenten mandag morgen har berettet, at den valgt som leverandør af ti møller med en kapacitet på 42 megawatt til et vindmølleprojekt i det nordlige Sverige.

Møllerne skal opsættes i vindprojektet Fjällboheden Vind, hvilket er planlagt til at ske i 2021.

/ritzau/FINANS