Mandagens aktier: Endnu engang gik af gassen af Trump-ballonen

Hvor der mandag var en relativ positiv stemning på de store europæiske børser, gik gassen ud på dagen af ballonen i det hjemlige eliteindeks, der lukkede med stort set lige del aktier i plus og minus.

Læs mere
Fold sammen

- Det er ugen efter præsidentvalget. Men det er faktisk det samme tema, der har præget dagsordenen. Investorerne forsøger at kvantificere, hvad Donald Trump betyder i forhold til finanspolitik og den pengepolitik, som i vid udstrækning kommer til at definere, hvordan afkastpotentialet og risikoprofilen kommer til at være på aktiemarkederne, forklarer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset lukkede med et lille fald på 0,1 pct. til indeks 939,87 efter at have ligget i et pænt plus det mest af dagen.

Også sidste uge gav Donald Trump medgang til de danske aktier i perioder, hvorefter eliteindekset mistede pusten igen.

FLS NØD GODT AF FLERE FORHOLD

Øverst i det danske eliteindeks endte FLSmidth. Ingeniøraktien nød godt af, at den amerikanske storbank JPMorgan har løftet anbefalingen af den til "overvægt" fra "neutral", mens kursmålet er blevet løftet til 315 kr. fra 260 kr., oplyser Bloomberg News.

- FLSmidth er et af de selskaber, der ligesom mange af dets konkurrenter har nydt godt af Trumps udmeldinger. Det skal kombineres med et godt regnskab i sidste uge, og at FLS har været en af de mest "shortede" aktier i Europa, forklarer Otto Friedrichsen.

Han henviser til, at Donald Trump har annonceret massive offentlige investeringer i amerikansk infrastruktur, hvilket har givet et gedigent rygstød til blandt andet de råvarerelaterede selskaber.

FLS-aktien sluttede øverst i C20 Cap-feltet med en stigning på 4,9 pct. til 292,10 kr. Siden tirsdag i sidste uge er aktien røget op med omkring 20 pct.

BANKERNE OPLEVEDE OGSÅ TRUMP-EFFEKT

Blandt de øvrige danske aktier, der også kunne glæde sig over, at Donald Trump skal flytte ind i Det Hvide Hus efter nytår, er bankpapirerne.

- Vi har set rentestigninger både i USA og Europa. Vi har set lange rente stige mere end korte renter, og det er rigtig godt for indtjeningsmotoren i bankerne, forklarer Otto Friedrichsen.

Jyske Bank-aktien steg med 0,9 pct. til 309,90 kr., mens Danske Bank-aktien løftedes med 0,3 pct. til 206,40 kr., og Nordea-aktien gik 0,3 pct. frem til 72,75 kr.

COLOPLAST I LAVESTE KURSNIVEAU I SIDEN AUGUST

Aktierne i Coloplast var med til at trække eliteindekset ned og lukkede i det laveste kursniveau siden august. Det skyldtes simpelthen, at forventningerne til medicokoncernens vækst nu er mindre, end de var tidligere, og usikkerheden også ses større i indeværende regnskabsår end tidligere.

- Coloplast har nydt godt af et højt væksttempo de senere år og har kunnet forbedret overskudsgraden. Det er måske lidt mere usikkert, om det kan fortsætte i helt den samme høje takt, siger Søren Løntoft, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Han understreger dog, at væksten fortsat er høj - men bare ikke høj nok til at forsvare den høje værdisætning.

Coloplast-aktien satte sig med 1,3 pct. i 434,30 kr.

BIOPORTO MED STØRSTE STIGNING

Mandagens største stigning skulle findes blandt sidepapirerne og tilfaldt Bioporto med et hop på 12,7 pct. til 1,86 kr. Selskabet missede tidligere på året en vigtig godkendelse af sin største satsning på det amerikanske marked - en test til brug for nyrepatienter - og har derfor været nødsaget til at skaffe nye penge for at få styr på fremtiden.

Bioporto har derfor udbudt 12,9 mio. nye aktier, som biotekselskabet sidst på handelsdagen kunne meddele, at det havde fået 20,8 mio. kr. i nettoprovenu ved hjælp af. Tegningskursen var 1,69 kr., svarende til aktiens gennemsnitskurs de foregående seneste håndfuld børsdage.

Brøndby IF har fået et bruttoprovenu på 100 mio. kr. ved en fortegningsemission, som skal bruges til at indfri Vestegnsklubbens rentebærende gæld og til investeringer.

Der er udnyttet tegningsretter og afgivet bindende ordrer på resterende aktier for i alt 181.818.182 aktier. Jan Bech Andersens andel af aktiekapitalen og stemmerettighederne i selskabet ventes efter udbuddets gennemførelse at udgøre 39,7 pct., hvilket vil medføre, at han skal afgive et pligtmæssigt overtagelsestilbud til aktionærerne i Brøndby IF.

BIF-aktien faldt med 4,8 pct. til 0,60 kr. og blev dermed det mest faldende papir.

Og så blev Neurosearch af Højesteret kendt skyldig i kursmanipulation i en stadfæstende dom. Neurosearch er tidligere af to omgange - senest i oktober 2015 - dømt for at føre aktiemarkedet bag lyset.

Neurosearch-aktien endte med at dale med 2,4 pct. til 2,40 kr.