Mandagens aktier: DSV sendt agterud i svagt påskemarked

En salgsanbefaling af DSV og meldinger fra en af den amerikanske centralbanks øverste beslutningstagere medvirkede mandag til at sende det danske aktiemarked agterud.

Foto: Malte Kristiansen. DSV i Litauen.
Læs mere
Fold sammen

Efter en kortvarig stigning i løbet af formiddagen blev de danske aktier sendt baglæns kort efter kl. 13, da chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i San Francisco, John Williams, udtalte, at der er mulighed for, at centralbanken hæver renten igen enten til april eller juni.

- Faldet satte ind lige efter den udtalelse. Om det så er hele forklaringen, tør jeg ikke sige, men det satte sig i hele markedet, konstaterer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset sluttede 0,5 pct. lavere i 987,09 efter at have ligget så højt som niveau 996,71 tidligere på dagen.

Værst gik det for DSV, der bakkede 3,1 pct. til 274,10 kr.

Det var schweiziske UBS, der allerede mandag morgen drev gæk med DSV-aktionærerne ved at sænke sin anbefaling af transportaktien til "sælg" fra "neutral". DSV-aktien dykkede i starten af 2016, men er siden kommet stærkt igen og lå fredag bare få kroner fra sin rekordkurs.

Den anden transportrelaterede aktie, A.P. Møller-Mærsk, havde det også svært og bakkede 1,5 pct. til 8950 kr. målt på B-aktien.

- Jeg har ikke set nogen historier, der kan forklare udviklingen i Mærsk, men der skal ikke så meget til at flytte aktierne i øjeblikket. Der er tale om tynd omsætning på grund af påskeugen, og er der lidt ordrer den ene eller anden vej, så flytter det markedet, siger Ole Kjær Jensen.

NOVO STEG KORRIGERET FOR UDBYTTE

I bunden af C20-indekset fandt man også Novo Nordisk, der dog faldt lidt mindre end den udbyttebetaling for 2015 på 6,40 kr. per aktie, der gik fra mandag. Aktien sluttede 6 kr., eller 1,6 pct., lavere i 360,50 kr. og steg korrigeret for udbyttet med 0,4 kr., eller 0,1 pct.

Imens noterede finanssektoren mere eksplicit fremgang både herhjemme og i resten af Europa. Tryg steg 0,6 pct. til 126,30 kr. og var med i toppen af C20 Cap-indekset, der også nød godt af små stigninger i Jyske Bank og Danske Bank på henholdsvis 0,1 pct. og 0,2 pct. til kurserne 303,40 og 184,90.

I toppen af det danske aktiemarked var også Novozymes, som fik øget sit kursmål til 300 kr. fra 285 kr. af Nordea. Anbefalingen af Novozymes, der steg 0,8 pct. til 290,70 kr., er uændret "hold."

B&O VENDER

Nordea satte også lidt kolorit på Bang & Olufsen, hvis kursændring stod med rødt, efter at storbanken sænkede anbefalingen til "sælg" fra "hold". Aktien faldt 4,2 pct. til 68,50 kr. efter fredagens fremgang på 6,7 pct., hvor investorerne jublede over B&O's todelte melding om, at Struer-selskabet dels har startet et nyt produktionspartnerskab med LG Electronics og dels stadig forhandler med en interesseret køber af hele eller dele af B&O.

Scandinavian Tobacco Group blev indlemmet i JPMorgans analyseunivers. Banken, der var med til at børsnotere det danske cigar- og tobaksfirma, starter dækning med en neutral anbefaling og kursmålet 107 kr. Mandag faldt aktien 3 pct. til 101,90 kr.

BIOTEKAKTIE MED I TOPPEN

En af mandagens største stigninger tilfaldt Veloxis, der lukkede 8,9 pct. højere i 1,47 kr. Økonomisk Ugebrev Formue ser positivt på udsigterne for selskabets nye lægemiddel Envarsus til forebyggelse af organafstødning hos nyretransplanterede.

- Der ligger blandt andet en kurstrigger til sommer i form af den fulde godkendelse af Envarsus i USA. Begynder salget i Europa og USA desuden at vise tænder andet halvår vurderer vi, at der kan komme nogle ganske markante stigninger i aktien, skrev ugebrevet som satte kursmålet på et års sigt til 2,90-3,10 kr.

TIVOLI PÅ FLERE AKTIER

Blandt selskabsnyhederne mandag var en melding fra Tivoli om, at den vil foreslå et aktiesplit på generalforsamlingen, så en aktie bliver til ti. Det sker for at gøre aktien mere tilgængelig for private investorer. Mandag lukkede aktien uændret i 3850 kr.

Også Torm kom med nyt om sin aktie og offentliggjorde prospekt, der skal bane vejen for en dobbeltnotering i USA. A-aktien i rederiet endte mandag 0,5 pct. lavere i 84,45 kr.

/ritzau/FINANS