Mandagens aktier: DSV lå i både top og bund efter opkøb af konkurrent

CEO Jens Bjoern Andersen of DSV and CEO Stefan Karlen (R) of Panalpina pose for the media after a news conference at the Panalpina headquarters in Basel, Switzerland April 1, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN

Aktionærerne i DSV havde hele mandagen igennem svært ved at finde ud af, hvilket ben de skulle stå på, efter at den danske transport- og logistikkoncern endelig havde heldet med sig i sine bestræbelser på at gennemføre et milliardopkøb af konkurrenten Panalpina.

Omvendt var investorerne ikke i tvivl om, at overraskende gode kinesiske nøgletal skulle løfte aktierne i Europa, og herhjemme var det medvirkende til en stigning i eliteindekset, C25, på 1,5 pct. til indeks 1139,30.

Den helt store historie mandag morgen kom fra DSV, der er blevet enig med den schweiziske konkurrent Panalpina om et køb af selskabet for samlet 30,5 mia. kr. inklusiv gæld.

For den danske transport- og logistikkoncern er der tale om overtagelsen af en konkurrent, som hidtil ikke har evnet at skabe samme lønsomhed som DSV.

»DSV får nu mulighed for endnu engang at vise, at det er blandt verdens bedste til fusioner og opkøb og til at hente synergier. Evner DSV også det denne gang, er der også rigtigt fine værdiskabelsesmuligheder via overtagelsen af Panalpina,« siger analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Han ser derfor opkøbet som positivt både for DSVs og Panalpinas aktionærer.

DSV gik da også til tops fra åbningen og steg mere end 2 pct. Siden bølgede aktien frem og tilbage, og på et tidspunkt faldt aktien og lå i bunden af eliteindekset. Da handelsdagen var omme, endte aktien 0,8 pct. lavere i 554,60 kr.

»Vi har fokuseret meget på DSV i dag. For DSV er det jo 'langt om længe', og der er gået 75 dage, siden at de kom med det første bud. Så der var nok nogen, der ikke troede på, at det ville ske. Og det lykkedes - og endda med et rent aktiebud,« siger Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

KINA-TAL LØFTEDE MÆRSK OG FLS

Overraskende gode økonomiske data fra Kina og rapporter om fremskridt i de amerikansk-kinesiske handelsforhandlinger var generelt med til at løfte aktiemarkederne i Europa hele dagen, og det smittede især ekstra af på en række udvalgte aktier i det danske eliteindeks.

For A.P. Møller-Mærsk afspejlede håbet om en løsning på USAs og Kinas handelstvist sig i en kursstigning på 3,8 pct. til 8765 kr. målt på B-aktien. Mærsk-aktien har også tidligere vist sig relativt følsom over for nyt om handelsforhandlingerne mellem Kina og USA.

Ingeniørkoncernen FLSmidth nød også godt af de positive kinesiske nøgletal, og dermed byggede aktien videre på kursstigningen fra fredag, hvor selskabet annoncerede en kontrakt med en værdi på cirka 550 mio. kr. i Vietnam.

»FLS plejer at stige, når Kina viser fremgang i økonomien. Kina er en storforbruger af råvarer og en vækstmotor i den sammenhæng, og derfor ser vi ofte, at det spiller en stor rolle for udviklingen i en aktie som FLS,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Aktien endte i toppen af C25-indekset med en stigning på 5,2 pct. til 302,30 kr.

Der var mandag også fokus på Vestas, der steg 3,5 pct. til 579,80 kr. Vindmøllekoncernen havde travlt med at fylde i ordrebogen mod slutningen af første kvartal og nåede en samlet annonceret ordreindgang på 2218 megawatt (MW) i kvartalet. Det var markant højere end i samme periode sidste år, da selskabets annoncerede ordreindgang var 1176 MW.

»Vi havde regnet med en ordreindgang på 1500 MW, så det er ret positivt og et stykke over vores forventninger,« siger Daniel Fabricius fra ABG.

TILBAGEGANG I SANTA FE

Santa Fe Group offentliggjorde i weekenden det udskudte regnskab for 2018. Her fremgik det, at koncernen ikke offentliggør detaljerede forventninger for 2019, men vil vente, til det har udarbejdet en detaljeret restruktureringsplan.

Regnskabet viste også, at Santa Fe Group resterne af det tidligere Østasiatiske Kompagni havde tilbagegang over hele linjen i 2018. Omsætningen faldt sidste år til 214,2 mio. euro fra 248,6 mio. euro året før. Det er på linje med forventningerne, som blev nedjusteret i december.

Aktien faldt mandag med 5,5 pct. til 7,20 kr. Siden nytår er aktiekursen næsten halveret.

/ritzau/FINANS