Mandagens aktier: DSV går fra top til bund i C25 efter milliardopkøb

Aktionærerne i DSV har svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på, efter at den danske transport- og logistikkoncern endelig har haft heldet med sig i sine bestræbelser på at gennemføre et milliardopkøb af konkurrenten Panalpina.

Omvendt er investorerne ikke i tvivl om, at morgenens overraskende gode kinesiske nøgletal skal løfte aktierne i Europa, og herhjemme er det medvirkende til en stigning i eliteindekset, C25, på 0,7 pct. til indeks 1130,48.

»Det har været en tid, hvor Kina har vist lidt svaghedstegn i økonomien, og man har forsøgt at stimulere med forskellige initiativer, og de gode nøgletal er måske tegn på, at det begynder at virke.«

»Vi skal huske, at økonomer påpeger, at der kan være nogle volatile nøgletal i forbindelse med det kinesiske nytår, som kan sløre det lidt, men markedet tager rigtig godt imod de«t, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

DSV ANNONCERER NYT MILLIARDOPKØB

Den helt store historie mandag morgen kom fra DSV, der er blevet enig med den schweiziske konkurrent Panalpina om et køb af selskabet for samlet 30,5 mia. kr. inklusiv gæld.

For den danske transport- og logistikkoncern er der tale om overtagelsen af en konkurrent, som hidtil ikke har evnet at skabe samme lønsomhed som DSV.

»DSV får nu mulighed for endnu engang at vise, at det er blandt verdens bedste til fusioner og opkøb og til at hente synergier. Evner DSV også det denne gang, er der også rigtigt fine værdiskabelsesmuligheder via overtagelsen af Panalpina, «siger analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Han ser derfor opkøbet som positivt både for DSV's og Panalpinas aktionærer.

DSV gik da også til tops fra åbningen og steg mere end 2 pct. Siden har aktien bølget frem og tilbage, og plusset er lige så stille skrumpet i de første timers handel. Ved middagstid handles aktien i stedet med et fald på 1,8 pct. til 540,60 kr.

»Jeg tror egentligt, at flertallet er enige om, at det er et fint initiativ for DSV, og det strategiske bag opkøbet er der stor opbakning til. Men det er tredje gang, at DSV er ude at hæve prise på tilbuddet for at kunne lukke handlen, så det er det, der kan skabe noget skepsis i markedet,« siger Martin Munk.

KINA-TAL LØFTER MÆRSK OG FLS

Overraskende gode økonomiske data fra Kina og rapporter om fremskridt i de amerikansk-kinesiske handelsforhandlinger er med til at løfte aktiemarkederne i Europa, og det smitter lidt ekstra af på en række aktier i det danske eliteindeks.

For A.P. Møller-Mærsk afspejler håbet om en løsning på USA's og Kinas handelstvist sig i en kursstigning på 1,9 pct. til 8600 kr. målt på B-aktien. Mærsk-aktien har også tidligere vist sig relativt følsom over for nyt om handelsforhandlingerne mellem Kina og USA.

Ingeniørkoncernen FLSmidth nyder også godt af de positive kinesiske nøgletal, og dermed bygger aktien videre på kursstigningen fra fredag, hvor selskabet annoncerede en kontrakt med en værdi på cirka 550 mio. kr. i Vietnam på levering af udstyr til en ny cementproduktionslinje.

»FLS plejer at stige, når Kina viser fremgang i økonomien. Kina er en storforbruger af råvarer og en vækstmotor i den sammenhæng, og derfor ser vi ofte, at det spiller en stor rolle for udviklingen i en aktie som FLS,« siger Martin Munk.

Ved middagstid stiger aktien 3,7 pct. til 298,20 kr. og lander dermed helt i toppen af C25.

Der er mandag også fokus på Vestas, der stiger 1,7 pct. til 569,30 kr. Vindmøllekoncernen havde travlt med at fylde i ordrebogen mod slutningen af første kvartal og nåede en samlet annonceret ordreindgang på 2218 megawatt (MW) i kvartalet. Det var markant højere end i samme periode sidste år, da selskabets annoncerede ordreindgang var 1176 MW.

TILBAGEGANG I SANTA FE

Fra Santa Fe Group er der i weekenden kommet udskudt regnskab for 2018. Her fremgik det, at koncernen ikke offentliggør detaljerede forventninger for 2019, men vil vente til selskabet har udarbejdet en detaljeret restruktureringsplan.

Regnskabet viste også, at Santa Fe Group resterne af det tidligere Østasiatiske Kompagni havde tilbagegang over hele linjen i 2018. Omsætningen faldt sidste år til 214,2 mio. euro fra 248,6 mio. euro året før. Det er på linje med forventningerne, som blev nedjusteret i december.

Aktien falder mandag med 6,8 pct. til 7,10 kr. Siden nytår er aktiekursen næsten halveret.

/ritzau/FINANS