Mandagens aktier: Danske Bank steg på formodet mindre bøde i rødt C25

Foto: Thomas Lekfeldt

Danske Bank endte helt i toppen af det danske eliteindeks mandag med et plus på 9,1 pct. til 99,48 kr. Også Jyske Bank lagde godt fra land og steg med 4,9 pct. til 205,30 kr. - og de to banker i C25 fulgte med plusset med strømmene i Europa, hvor banksektoren havde en god dag.

»Bankerne følger den generelle bevægelse - og også Sydbank og Nordea stiger i dag. Sektoren har ligget underdrejet i et stykke tid og kommer lidt igen i dag. Der er blandt andet lidt spænding op til rentemødet i ECB på torsdag, hvor man afventer, om de kommer med initiativer, der kan hjælpe bankerne,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Sydbank steg med 4,3 pct. til 101,70 kr., og Nordeas kurs øgede med 5,1 pct. til 47,23 kr.

Samlet blev det dog til et fald i C25-indekset på 0,6 pct. til 1149,5.

Danske Bank fik ligeledes en hånd af analytikere fra Bloomberg Intelligence, der påpegede, at markedet var alt for pessimistisk i forhold til, hvor stor en bøde banken kan stå over for i forbindelse med hvidvasksagen i Estland.

Vurderingen fra Bloomberg-analytikerne gik på, at bøderne til Danske Bank vil løbe op imellem 2 og 2,5 mia. dollar svarende til 13,5-16,9 mia. kr. Til sammenligning estimerer analytikerne, at konsensus i markedet er, at sagen inklusive tab af indtjening vil komme til at koste Danske Bank omkring 9 mia. dollar, eller lige under 61 mia. kr.

LUNDBECK FIK SLAG

I bunden endte medicinalselskabet Lundbeck, der fik sænket anbefalingen til »sælg« fra »neutral« af den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, da udløb af patenter vil give selskabet udfordringer de kommende år.

»Og når Goldman Sachs går ud og sænker en anbefaling til en aktie, så lytter markedet. Og det er det, vi ser i dag,« siger Martin Munk.

Investeringsbanken roste dog Lundbecks arbejde med at forbedre lønsomheden i de senere år, men vurderede ikke, at Lundbecks pipeline med lægemiddelkandidater for nuværende er stærk nok til at kompensere for patentudløb, skrev Bloomberg.

Kursmålet blev sat til 220 kr., og Lundbeck faldt 4,5 pct. til 232,60 kr. mandag.

LUSSING TIL ATLANTIC

Det største kursfald mandag var dog blandt sidepapirerne, hvor Atlantic Petroleum fik en kurslussing på 26 pct. til 5,85 kr. efter at have rettet sig fra et fald på over 40 pct. tidligere på dagen.

Det færøske olieselskab fik genoptaget handlen med aktien mandag morgen efter en længere børspause på grund af manglende tillid til, at det færøske olieselskab levede op til børsens regler. Da Atlantic senest blev handlet den 22. maj, skete det til 7,90 kr. for en aktie.

Tilbage i C25 lå Novo Nordisk med i bunden med et fald på 4,3 pct. til 342,15 kr, hvilket er det største fald for aktien i år.

Generelt var medicinalbranchen under pres mandag - og i det brede Stoxx 600-indeks lå sektoren til et fald på 1,8 pct. ved dansk lukketid.

KØB OG SALG HOS DFDS

DFDS steg 2,8 pct. til 247 kr. ovenpå nyheden om køb og salg af skibe fra sent fredag. Rederiet har byttet sig til to nyere færger til ruten mellem Amsterdam i Holland og Newcastle i England.

DFDS køber to færger af italienske Moby og sælger to andre til rederiet. Salget af færgerne vil medføre en regnskabsmæssig gevinst på 100 mio. kr., som bliver bogført under særlige poster og medfører en opjustering af den del i regnskabsbøgerne.

På regnskabsfronten kom Flügger med regnskab for første kvartal af det skæve regnskabsår 2019/2020, der viste tilbagegang på toplinjen særligt på grund af salget af udendørsmaling.

Aktien endte uændret i 288 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk