Mandagens aktier: Comeback til Novo med til at sikre samlet plus

Det var igen den røde farve, der dominerede blandt de danske aktier det meste af mandagen, men sidst på eftermiddagen satte en vending ind, og så endte det hele med et plus til C20 Cap.

Foto: Søren Bidstrup

Det fulgte efter fredagens store lussing, der var foranlediget af et kraftigt dyk til blytunge Novo Nordisk, som skuffede markedet med sit regnskab for tredje kvartal.

Mandag tog Novo en smule revanche, og samlet set sluttede C20 Cap-indekset 0,3 pct. højere i 1008,71.

Generelt set var aktiviteten dog noget under de foregående dage, idet markedet tog sig en puster inden den regnskabsstorm, der venter senere på ugen, hvor særligt onsdag er en tung dag.

- Der kommer rigtig mange regnskaber de kommende dage, så de næste tre dage er det meget præsentationer, der kommer til at drive markedet også. Det er også derfor, at det flader lidt ud i dag. Der er lidt udsving, men det er ikke noget voldsomt, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

NOVO UNDER LUP

For Novo Nordisk var mandagen ikke overraskende præget af en hel stribe ændrede kursmål og anbefalinger efter sidste uges regnskabsskuffelse.

Blandt andet har både DNB og Jyske Bank droppet deres købsanbefalinger og i stedet sænket til henholdsvis "hold" og "reducer." Derudover er kursmålene for Novo-aktien over en bred kam blevet skåret kraftigt. Danske Markets har eksempelvis sænket sit kursmål til 280 kr. fra 430 kr.

Det var særligt de foreløbige forventninger til 2017 fra Novo Nordisk, der skuffede analytikerkorpset ved at varsle større prispres end hidtil antaget, mens også en halvering af det langsigtede mål for væksten i driftsresultatet (EBIT) gjorde ondt.

Mandag blev der dog taget en lille revanche for fredagens dyk på 15 pct., idet Novo-aktien steg 2,1 pct. til 242,40 kr. Og det er meget naturligt, lyder det fra Mads Zink.

- Der har været en masse analytikere, der har finpudset kursmål og anbefalinger efter regnskabet. Jeg tror, at Novo tog den nedtur, den skulle have, i fredags. Den er nu nede at handle på samme niveau som den globale gruppe af konkurrenter. Og den skal i hvert fald ikke være billigere end de andre, hvis man ser på forventningerne til 2017, siger chefaktiehandleren.

DANSKE BANK STADIG I MODVIND

Også Danske Bank, der ligeledes afleverede regnskab for tredje kvartal, kom lidt igen mandag.

Danmarks største bank leverede da umiddelbart også et flot regnskab og en opjustering af forventningerne, men markedet var alligevel ikke imponeret og sendte bankpapiret ned med 2,2 pct. efter rapporteringen.

Mandag vendte Danske Bank rundt og steg 0,7 pct. til 209,20 kr.

Let positive vinde var der ligeledes om Vestas, der har fået fornyet en serviceaftale i Canada på 632 megawatt. Det er i alt ni vindmølleparker, der er ejet af C2C Power, som skal serviceres, og aftalen er af den dyreste slags i det danske selskabs katalog - AOM 5000.

Vestas steg med 0,6 pct. til 543,50 kr.

Novozymes, der i sidste uge ligeledes skuffede med sit regnskab for tredje kvartal, som også indeholdt en nedjustering af forventningerne for andet kvartal i træk, faldt mandag med 1,1 pct. til 251,70 kr. og blev dermed næstsidst i C20 Cap. Kun Chr. Hansen faldt mere.

Novozymes-aktien er nu faldet med 12 pct. siden onsdagens regnskab.

MÆRSK KAN GAVNES AF SAMMENLÆGNING

A.P. Møller-Mærsk fik fredag godt nyt i form af stigende fragtrater, og mandag var der også være gode tegn til containerindustrien.

De tre store japanske rederier K-Line, MOL og NYK Line har nemlig planer om at slå sig sammen i et fælles selskab fra næste år, og det er i tråd med ønsket fra Mærsk-ledelsen, der har talt meget om behovet for konsolidering i branchen for at sikre mindre overkapacitet og dermed bedre rater.

Desuden har amerikanske JPMorgan øget sit Mærsk-kursmål til 11.750 kr. fra 10.750 kr. ifølge Bloomberg News.

Omvendt talte det ned, at olieprisen igen bakkede, og B-aktien i Mærsk sluttede uændret i 10.400 kr.

Coloplast måtte se sit kursmål beskåret af selvsamme JPMorgan, som også sænkede anbefalingen. Finanshuset siger nu "undervægt" i stedet for "neutral" og har sænket kursmålet til 436 kr. fra 496 kr.

ABG Sundal Collier er omvendt gået i den modsatte retning og har hævet anbefalingen til "køb" fra tidligere "hold". Og kursmålet er her sat op med 100 kr. til nu 600 kr., viste data fra Bloomberg News mandag.

Coloplast faldt med 0,9 pct. til 472,80 kr.

TDC AFSLUTTER SVENSK FRASALG

Teleselskabet TDC fortalte mandag formiddag, at frasalget af TDC Sverige til svenske Tele2 nu er afsluttet.

Tele2 har betalt 2,9 mia. svenske kr. kontant - svarende til 2,3 mia. danske kr., oplyste TDC, som dermed får en gevinst på 0,9 mia. kr. efter skat.

TDC-aktien steg 1,2 pct. til 37,39 kr.

Blandt sidepapirerne faldt Solar, der også afleverede regnskab for tredje kvartal fredag, med 3 pct. til 372,50 kr.

Det skete, efter at Danske Markets har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".