Mandagens aktier: C25 falder fra rekordniveau trods plus til banker

(Arkivfoto) (Photo by Johannes EISELE / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Afdæmpet aktivitet og en behersket nyhedsstrøm præger mandag middag det danske aktiemarked, hvor C25-indekset ved 11.30-tiden er faldet 0,2 pct. til 1262,08 fra fredagens rekordniveau.

Der er tilbagegang i 20 af indeksets 25 aktier i indekset, som følger en lettere negativ tendens i resten af Europa.

Trods den let vigende tendens her på årets sidste handelsdag, så ændrer det ikke ved, at 2019 har været et forrygende aktieår med en stigning i det danske eliteindeks på hele 27 pct.

»2019 blev et overraskende godt finansår. Godt fordi globale aktier har givet hele 27 pct. i afkast trods handelskrig og økonomisk usikkerhed. Overraskende fordi der er positivt afkast på næsten alle aktiver inkl. obligationer,« skriver chefstrateg Ib Fredslund Madsen fra Jyske Bank i en kommentar.

I mandagens marked er der positiv spot på indeksets to banker, Jyske Bank og Danske Bank, som dog har været blandt de dårligst performende aktier i år.

Jyske Bank ligger 1,6 pct. højere i 243,40 kr., og Danske Bank stiger 0,8 pct. til 108,10 kr. I år er Jyske Bank-aktien steget beskedne 3,5 pct., mens Danske Bank fortsat har været tynget af hvidvasksagen og er faldet 10,5 pct.

Årets kursraket blandt eliteaktierne er DSV Panalpina med en stigning på 79 pct. trods et lille fald mandag på 0,2 pct. til 769,40 kr.

»DSV er et selskab, som i næsten hvilket som helst miljø leverer varen, og så har man henad vejen også kunnet fortælle investorerne om, at det opkøb, man har lavet af Panalpina, forløber efter planen, og at man kan få gode synergier ud af det.«

»Men det er dramatisk, at et selskab i den størrelse kan stige med over 70 pct. på et enkelt år, og hvor der er nogen, der vil argumentere for, at det faktisk er svært at få øje på, hvad der ligger af nye kæmpe store opkøb for DSV, når vi kigger fremad,« siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Vestas ligger 0,4 pct. lavere i 679,80 kr., men er i 2019 steget næsten 40 pct. efter en rekordstor ordreindgang i årets løb på foreløbigt 15,6 gigawatt. Vindmølleproducenten har mandag annonceret en ordre i Rusland på 252 megawatt, og flere ordre kan blive annonceret senere på dagen, da der sædvanligvis kommer en stribe ordrer lige før årsskiftet.

Hele den danske fondsbørs højdespringer i år ser ud til at blive Zealand Pharma, som efter dagens plus på 1,4 pct. til 234,20 kr. har oplevet en kursstigning på 184 pct. for hele 2019.

/ritzau/FINANS