Mandagens aktier: C20 lukkede i plus med Novo Nordisk i toppen

Den nye uge sluttede med stigninger for det danske aktiemarked, der blandt andet blev trukket op af eliteselskaber som Novo Nordisk, DSV og Carlsberg.

Foto: Søren Bidstrup

Mandag endte det danske eliteindeks C20 Cap i 1002,78, hvilket var 0,6 pct. højere end fredagens lukkeniveau.

Den pæne start på ugen fulgte, efter at en stribe af amerikanske nøgletal havde overrasket positivt i fredags. Det var mandag med til at give større optimisme hos investorerne i markedet, vurderer Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

Mere selskabsspecifikt var der god interesse for den europæiske medicinalsektor, som ellers har været en anelse trykket i en periode, påpeger afdelingsdirektøren.

- Det er også en af årsagerne til, at Novo Nordisk ligger pænt i dag, siger Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Medicinalselskabet lukkede mandag 2,5 pct. højere i 366,30 kr. Kursstigningen fulgte, efter at Novo Nordisk i weekenden havde præsenteret positive data for diabetesmidlerne Semaglutid og Victoza (Liraglutid) på en konference i Boston i USA.

- Weekendens resultater med hensyn til type 2-diabetikere ser fornuftige ud, og det har selvfølgelig også været med til at trække aktien op i dagens handel, bemærker Ole Kjær Jensen om Novo Nordisk-aktien.

OGSÅ NYT FRA GENMAB

Genmab sluttede 0,2 pct. højere i 925 kr., efter at biotekselskabet sent fredag kom med positive nyheder i relation til kræftmidlet Darzalex, der er blevet anbefalet godkendt i Europa af en lægemiddelkomité under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA.

- Fredagens meldinger var ikke helt overraskende. Det var ventet på forhånd, at Genmab ville få et positivt syn på midlet. Nu venter vi i stedet på godkendelsen, som skulle komme inden for de kommende måneder, påpeger Sydbanks afdelingsdirektør.

I toppen af det danske eliteindeks endte også Carlsberg og DSV - uden at der var selskabsspecifikt fra hverken bryggeriet eller transport- og logistikselskabet, der henholdsvis endte i 629,50 kr. og 280 kr. efter stigninger på 1,5 pct. og 2,3 pct.

CARLSBERG PÅ CHARMETUR

Ole Kjær Jensen nævner imidlertid, at Carlsberg er på roadshow i øjeblikket, og at det er noget af det, der kan være med til at trække bryggeriaktien op.

- Og i forhold til DSV har der i markedet været tale om, at der er pæne volumener på det tyske roadmarked. Det kan være noget af det, der er med til at hive DSV op i dag, siger Ole Kjær Jensen.

I modsatte endte af eliteindekset lå der mandagen igennem flere finansaktier. Blandt dem fandt man Danske Bank, der lukkede 1,2 pct. lavere i 181,30 kr., og Nordea, som tabte 0,9 pct. og endte i 62,05 kr.

- Finanssektoren er fortsat lidt under pres. Det ser vi også generelt i Europa, hvor finanssektoren er en af de sektorer, der har klaret sig dårligst i en periode. Og det samme billede har vi set i dag, hvor flere af de danske finansaktier ligger nede, siger Sydbanks afdelingsdirektør.

MAERSK MED OVERVEJELSER

En af mandagens få selskabsnyheder kom fra A. P. Møller - Mærsk, hvis B-aktie lukkede 0,2 pct. lavere i 8440 kr. I en pressemeddelelse kunne det lyseblå konglomerat fortælle, at det overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, hvis der ikke findes en økonomisk løsning for produktionen.

- Sammen med vores partnere i DUC er vi ved at evaluere den langsigtede økonomiske bæredygtighed i at udnytte de eksisterende ressourcer, skriver chefen for Maersk Oil Denmark, Martin Rune Pedersen, i meddelelsen.

Der er tale om gasfelterne Tyra East og Tyra West. Infrastrukturen ved Tyra-felterne er ved at have udlevet deres levetid. Det er blevet dyrere at hente gas op, fordi kalklaget omkring felterne har rykket sig, og samtidig er olieprisen faldet markant.

/ritzau/FINANS