Mandagens aktier: C20 kæmpede sig til pænt plus

 

Efter at C20-indekset hele mandagen havde kæmpet for sit plus, lukkede eliteindekset med en fin fremgang på 0,3 pct. til 485,30. Stemningen på de globale aktiemarkeder fik et løft i den sene handel, idet den amerikanske ISM-rapport indikerede øget vækst kombineret med mindsket inflationspres.

 

Hos de cykliske transportaktier blev det til fremgang i D/S Torm og DSV's aktier. Rederiaktien lukkede 1,7 pct. højere i kurs 210, mens vejtransportaktien sluttede 1,4 pct. højere i kurs 109,8.

 

Vestas lukkede 0,8 pct. højere i kurs 367, efter at vindmølleproducenten var aktuel med en amerikansk gigantordre. Vestas skal levere 182 stk. V82-1,65 MW vindmøller til selskabet BP Alternative Energy North America. Ordren omfatter levering og idriftsættelse af vindmøllerne, og levering påbegyndes i 3. kvartal 2008. Ordren kommer oven på en anden amerikansk ordre på 41 møller, som blev annonceret efter fredagens lukketid. Dermed har Vestas samlet modtaget nye mølleordrer for 370 MW. Det styrker Vestas' position som en af de allerstørste vindmølleproducenter på det kraftigt stigende amerikanske vindenergimarked. Nummer 1 i USA er fortsat amerikanske General Electric.

 

Danisco fik lidt medvind på fondsbørsen, efter at de seneste uger har budt på strid modvind. Danisco sluttede 0,4 pct. højere i kurs 413, efter at selskabet har gennemført salget af smagsstofselskabet Flavours til schweiziske Firmenich. Flavours er solgt for næsten 3,4 mia. kr. 500 mio. kr. skal bruges til tilbagekøb af egne aktier.

 

Carlsbergs B-aktie sluttede 0,3 pct. lavere i kurs 665. Bryggeriet fik mandag ellers godt nyt fra finanshuset UBS, som hævede sin anbefaling til "neutral" fra "reducer" og hævede kursmålet markant til 680 kr. fra 490 kr. Derudover vurderede den tyske investeringsbank Dresdner Kleinwort i branchenyhedsbrevet Just Drinks, at der er omkring 70 pct. sandsynlighed for, at Carlsberg køber Scottish & Newcastle.

 

Bryggeriet Royal Unibrew, som sluttede 0,5 pct. lavere i kurs 765, har købt aktiemajoriteten i bryggeriet St. Vincent Brewery for 51 mio. kr. Købet betyder, at Royal Unibrew venter en lavere indtjening i 2007, mens omsætningen ventes at ligge på niveau med 2006.

 

- Vi styrker vores position yderligere i Caribien, således at vi også på St. Vincent får en ledende position inden for maltdrikke, udtalte Royal Unibrews direktør, Poul Møller, til RB-Børsen.

 

Auriga Industries har fundet en køber til datterselskabet Skamol, hvilket giver Auriga en nettogevinst på 80 mio. kr. Køberen er kapitalfonden Polaris. Auriga, som er moderkoncernen til Cheminova, sluttede 1,7 pct. højere i kurs 180.

 

RTX Telecom, som lukkede 6,9 pct. højere i kurs 54, fik understøttende meldinger fra Aktieugebrev, som betegner aktien for værende billig.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )