Mandagens aktier: B&O styrtdykker mens Novo styrker eliteindekset

Mens aktien i Bang & Olufsen styrtdykker efter en nedjustering, sørger en pæn stigning i Novo Nordisk-aktien for, at det danske C25-indeks distancerer sig fra sine toneangivende europæiske indeks-kolleger. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Mens aktien i Bang & Olufsen styrtdykker efter en nedjustering, sørger en pæn stigning i Novo Nordisk-aktien for, at det danske C25-indeks distancerer sig fra sine toneangivende europæiske indeks-kolleger.

Det danske eliteindeks stiger tirsdag middag 0,8 pct. til 1121,15 kr., og samtidig ligger det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 0,4 pct. højere. Novos bidrag til den danske fremdrift er et plus på 2,5 pct. til 346,85 kr.

»Novo fylder utrolig meget i det danske indeks, men jeg har ikke hørt noget om aktien, konstaterer Nikolaj Holmsgaard, som er ansvarlig for aktiehandel hos ABG Sundal Collier.«

Eneste spinkle anledning, han kan nævne, er en artikel tirsdag i Jyllands-Posten Erhverv, hvor bestyrelsesformanden, Helge Lund, og topchefen, Lars Fruergaard, kræver åbenhed og nytænkning, hvis Novo Nordisk skal være lige så succesfuldt om ti år.

»Men altså - vi snakker om ti års horisont, og jeg tvivler meget på, at det er den, der gør det. Jeg kan bare se, at udlandet købet massivt op,« siger Nikolaj Holmsgaard.

DIFFUST MARKED

Generelt er udviklingen i aktiemarkederne ikke helt så ligetil at få overblik over.

»I de her dage er det svært at finde retningen for, hvor vi skal hen. Vi får fra tid til anden indikatorer på, at økonomien er ved at stagnere, samtidig med at aktiemarkederne overordnet set ligger fint i forhold til, hvordan det ser ud i økonomien,« siger aktiehandleren.

Fredagens skuffende nøgletal fra USA og Europa spøger fortsat i baggrunden. Mandag overraskede det tyske forventningsindeks, IFO, for marts dog positivt, men tirsdag formiddag var der igen en tysk skuffelse i nøgletallet for forbrugertilliden i marts.

BITTER DAG FOR B&O

Tirsdagens største aktiedrama finder sted uden for C25, hvor aktien i Bang & Olufsen dratter markante 23,2 pct. til 62,40 kr.

Struer-virksomheden udsendte natten til tirsdag en nedjustering af forventningerne til omsætningen i 2018/19 med 10 pct., mens EBIT-marginen nu kun ventes at lande på omkring 4-5 pct. mod en tidligere forventning på 7-9 pct.

»Sidst de nedjusterede, var lige inden jul, og hovedårsagen denne her gang er stadigvæk det, som også drillede sidste gang, nemlig udrulningen af den nye distributionsplatform og salget af især tv i EMEA-regionen,« siger Nikolaj Holmsgaard.

Om salget i EMEA - Europa og Mellemøsten - oplyser Bang & Olufsen, at »detailsalget af tv-enheder til forbrugere fortsatte med at vokse i tredje kvartal. Forhandlerne reducerede dog deres lagerbeholdninger af tv'er, hvilket resulterede i et betydeligt fald i omsætningen af tv-salg til forhandlere«.

Yderligere stopper Bang & Olufsen det igangværende program for tilbagekøb af egne aktier.

»Det er er ordentlig nedjustering, de kommer med, og nu har de brug for penge i kassen,« bemærker Nikolaj Holmsgaard og tilføjer, at den markante kursreaktion ikke kommer som en overraskelse.

DAB AFVISER SPAR NORD

Danske Andelskassers Bank (DAB) og Spar Nord tiltrækker sig også opmærksomhed, efter at DAB har takket nej til Spar Nords købstilbud, da bankens bestyrelse finder tilbuddet for lavt.

Samtidig har DAB opjusteret forventningerne til 2019 til basisindtjeningen, ligesom at banken har rejst godt 241 mio. kr. i en rettet emission og i den forbindelse sikret sig, at de tegnende aktionærer ikke kan sælge deres aktier i en rum tid.

DAB-aktien falder 15,9 pct. til 6,88 kr. som tirsdagens næststørste kursfald efter tabet i Bang & Olufsen. Spar Nord falder 0,7 pct. til 57 kr.

EN HÅNDFULD ANALYSENYHEDER

Der er tirsdag analysenyt om Carlsberg, der hos Liberum har fået hævet kursmålet til 790 kr. fra 745 kr., samtidig med at anbefalingen hold er gentaget. Carlsbergs aktie stiger 1,0 pct. til 818,20 kr.

Novozymes, der falder 1,4 pct. til 309,10 kr. i bunden af C25, har fået sænket anbefalingen af JPMorgan til undervægt fra neutral. Kursmålet er fortsat 275 kr.

Finanshuset Berenberg har skåret sit kursmål for Demant til 195 kr. fra 210 kr., mens anbefalingen fortsat er hold. Demant-aktien falder 0,1 pct. til 205 kr.

Endvidere har Zealand Pharma fået hævet kursmålet hos Nordea til 168 kr. fra 146 kr., uden at der pilles ved købsanbefalingen. Zealand Pharma-aktien stiger 5,3 pct. til 120 kr.

Topdanmark har fået sænket anbefalingen af Mediobanca til »underperform« fra »neutral«, ligesom kursmålet er skåret ned til 295 kr. fra 309 kr. Men aktien stiger tirsdag middag 0,3 pct. til 333,60 kr.

/ritzau/FINANS