Mandagens aktier: Ambu toppede C25 efter gode nyheder fra USA

Med medicoselskabet Ambu som den mest stigende aktie endte det danske eliteindeks, C25, mandag med at lukke 0,5 pct. højere i indeks 1149,19.

Det skyldtes blandt andet en kursstigning på 7,4 pct. til 188,70 kr. for Ambu, der fik et rygstød fra nye foreløbige resultater fra en undersøgelse, som de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, står bag.

Resultaterne indikerer, at smittefaren ved brug af genanvendelige duodenoskoper, som bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren, er højere end forventet.

Analyserne af årsagen til resultaterne er lige nu på vej, men nogle af de faktorer, der kan spille en rolle, er beskadiget udstyr og fejl i rengøringsprocesserne, lyder det i en meddelelse fra FDA.

Nyheden bringer fokus på potentialet for de duodenoskoper til engangsbrug, som Ambu har under udvikling.

- Rapporten bekræfter egentlig bare det, vi ved i forvejen nemlig at der er kontamineringsrisiko med de her duodenoskoper. Det har mange åbenbart været usikre på, siden aktien stiger så meget i dag, siger Tue Østergaard, aktiechef hos ABG Sundal Collier.

GN VINDER IGEN MARKEDSANDELE

Mandag var der også fokus på GN og Demant, efter at der var kommet tal for høreapparatselskabernes markedsandel inden for den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

I marts fortsatte fremskridtene i markedsandelen for GN Hearing - både når man måler på værdi og antallet af solgte enheder.

Målt på værdi voksede GN Hearings markedsværdi i marts til 28,0 pct. fra 26,1 pct. i februar. Samtidig tabte Sonova igen lidt terræn og bakkede til 27,6 pct. fra 28,2 pct., og dermed er GN Hearing for første gang markedsleder.

Demant måtte omvendt se sin markedsandel bakke til 17,2 pct. fra 18,2 pct.

- Med hensyn til GN er det et super godt tal. Vores forventninger er, at det er GNs nye Quattro-produkt, der bliver ved med at trække. Og i forhold til Demant viser det selskabets behov for nye produkter, siger Tue Østergaard.

Oven på en indledende kursstigning vendte GN-aktien rundt og sluttede 0,4 pct. lavere i 335 kr. Demant-aktien lukkede uændret i 197,50 kr.

FLERE ANALYSEÆNDRINGER

Også Rockwool-aktien var med til at hive C25-indekset op med en stigning på 2 pct. til 1650 kr. ABG Sundal Collier havde ganske vist gentaget sin salgsanbefaling af isoleringsaktien, men kursmålet blev til gengæld skruet op til 1414 kr. fra 1385 kr.

ABG Sundal Collier havde også set nærmere på Roblon, efter at selskabet fredag nedjusterede forventningerne til regnskabsåret 2018/19 blandt andet på grund af økonomiske problemer hos en af selskabets største kunder, den tyske vindmølleproducent Senvion, der undersøger mulighederne for rekonstruktion af sin forretning.

Nedjusteringen sendte fredag Roblon-aktien ned med 13,6 pct., og mandag fortsatte nedturen med et fald på 3,4 pct. til 172 kr. Hos ABG Sundal Collier anbefaler man nu "sælg" af aktien mod før "hold". Kursmålet er ydermere sat ned til 142 kr. fra 228 kr.

Endelig var der også fortsat medvind til Cbrain, efter at softwareselskabet fredag steg 10,8 pct. som følge af nyheden om en ordre i Tyskland, hvor det skal levere sin F2-baserede løsning til en myndighed i den tyske centraladministration.

Mandag ville Cbrain-topchef Per Tejs Knudsen ikke fortælle meget nærmere omkring ordren. Men han sagde, at ordren var den sjette til den pågældende myndighed, og at myndigheden er stor og repræsenteret i samtlige tyske delstater, som der er 16 af i alt inklusive bystater.

Cbrain-aktien endte mandag 18,7 pct. højere i 30,50 kr.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk