Mandagens aktier: A.P. Møller-Mærsk tvang C20 Cap i lille minus

A.P. Møller-Mærsk var mandagens taber blandt de danske aktier, da historiske lave containerrater og usikre udsigter for den kinesiske økonomi tvang begge Mærsk-aktier i knæ, hvilket resulterede i et lille minus i C20 Cap-regi.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende C20 Cap-indeks faldt mandag 0,1 pct. til 1029,25, og dermed sluttede sidste uges rekordfest, hvor der fem dage på stribe blev sat lukkerekorder i eliteindekset.

Det var i høj grad Mærsk-aktierne, som var med til at presse indekset ned. Forklaringen skulle man ifølge Nordea finde i en kombination af en kinesisk eksport, der overraskende faldt med omkring 15 pct. i marts, sammenholdt med historisk lave fragtrater på den vigtige handelsrute mellem Asien og Nordeuropa.

Ifølge Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver i Nordea, kan summen af de to nyheder pege i retning af, at forventningerne til indtjeningen i containerrederiet Maersk Line er for høje.

- I en længere periode har man set opjusteringer af forventningerne til indtjeningen i Maersk Line, og nu er det måske begyndt at tippe i den anden retning i og med, at raterne er under pres, siger Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Han understreger dog, at man ikke kan sætte direkte lighedstegn mellem raterne og indtjeningen i Maersk Line, men at de lave rater kan pege i retning af en svagere end ventet indtjening.


- Derudover kan der være nogle, som vælger at tage gevinst hjem i Mærsk-aktierne oven på en periode, hvor der har været fart på aktierne, vurderer Jesper Bamberger.

Mærsk A-aktien dykkede 1,75 pct. til 14.060 kr. i mandagens handel, mens Mærsk B-aktien faldt 2,1 pct. til 14.470 kr.

Det var dog ikke kun A.P. Møller-Mærsk, som var under pres på ugens første handelsdag. Novo Nordisk faldt 0,9 pct. til 389,70 kr., hvilket ligeledes var med til at presse C20 Cap-indekset i nedadgående retning. Medicinalaktien havde ellers fået et mindre klap på skulderen i form af en ekstra hundredekroneseddel på kursmålet hos Jyske Bank, så det nu hedder 460 kr.


Derudover meddelte den franske konkurrent Sanofi, at det ikke vil give rabat på insulinmidlet Toujeo, som skal konkurrere med Novos Tresiba, som kan ramme markedet inden for det næste års tid.

I bunden af C20 Cap-indekset fandt man også ingredienskoncernen Chr. Hansen, der, oven på et stærkt regnskab i sidste uge og en dertilhørende kursfest, kom ned på jorden igen mandag. Chr. Hansen-aktien satte sig 1,6 pct. og lukkede i 353,40 kr.

Blandt de faldende aktier fandt man også telekoncernen TDC, der i en lidt kryptisk meddelelse oplyste, at den overvejer at sælge forretningsdelen TDC Hosting som led i en strategisk gennemgang af området. TDC Hosting havde sidste år en omsætning på 465 mio. kr. TDC-aktien faldt mandag 0,3 pct. til 51,80 kr.


For at finde de lidt større udsving skulle man dog uden for C20 Cap-indekset. Det var nærmere bestemt Sydbank, der mandag steg hele 5,6 pct. til 243,40 kr. oven på fredagens nyhed om, at Aabenraa-banken iværksætter et aktietilbagekøbsprogram på 500 mio. kr.

- Det er nok ikke nogen kæmpe stor overraskelse, at Sydbank iværksætter programmet, men det sker før, at vi havde ventet det. Så nu begynder Sydbank for alvor at vise sig som en udbytteaktie med den her nyhed, siger Jesper Bamberger.

Derudover løftede Danske Bank kursmålet for Sydbank-aktien med en halvtredser, så det nu hedder 270 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb".

Aktietilbagekøbsprogrammet var ifølge Nordea også forklaringen på, hvorfor Jyske Bank for en gangs skyld sprang i øjnene med en pæn stigning på 1,6 pct. til 313 kr., hvilket sendt Silkeborg-banken op i toppen af C20 Cap-indekset.


- Der er muligvis nogle, som tolker, at Jyske Bank vil gå med på nogle af de samme takter, som Sydbank har sat i søen, siger Jesper Bamberger, der dog ikke vurderer, at Jyske Bank kommer til at lancere aktietilbagekøbsprogrammer lige foreløbig.

Ud over Jyske Bank var der også stigninger til både William Demant og GN Store Nord i mandagens handel, og for begge aktiers vedkommende skyldtes det formentlig et løft af anbefalingen hos det amerikanske finanshus Jefferies.

GN har nu anbefalingen "køb" mod tidligere "underperform", mens anbefalingen af William Demant er blevet løftet til "hold" fra "underperform".


GN Store Nord steg 0,5 pct. til 146,70 kr., mens William Demant lukkede i 587 kr. efter at være steget 1,7 pct.


/ritzau/FINANS