Mandagens åbning: Renten stiger op til topmøde

Den amerikanske præsident Donald Trump ankommer til Paya Lebar Air Base i Singapore søndag 10. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON/Ritzau Scanpix

Renterne følger mandag morgen i hælene på rentestigninger på de amerikanske obligationer op til en særdeles travl uge.

Investorerne fordøjer indtrykkene fra weekendens kaotiske G7-møde og ser samtidig frem mod rentemøder i USA og Europa samt topmødet mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Den tiårige amerikanske rente ligger mandag morgen i overkanten af 2,96 pct. Det er 4 basispoint højere, end da de danske obligationshandlere gik på weekend, og har som ventet smittet af på det danske marked fra åbningen mandag.

Den tiårige danske rente indleder således ugen med en rentestigning på netop 4 basispoint til 0,48 pct.

Weekendens G7-møde viste, at toldstriden mellem USA og EU og Canada langt fra er løst.

Få timer efter offentliggørelsen af en fælleserklæring fra G7-topmødet i Canada meddelte Trump via et tweet, at han alligevel ikke kan støtte indholdet i slutkommunikéet. Han kaldte desuden Canadas premierminister, Justin Trudeau, for »uærlig og svag«. Hos Nordea anser seniorstrateg Andreas Østerheden dog ikke toldstriden for at være skærpet.

»Selvom de seneste hændelser ikke gør noget godt for forholdet mellem USA og resten G7-landene, så ser vi heller ikke den seneste udvikling som et retningsskifte eller eskalering. Det er vigtigt, at man som investor holder sig for øje, at årsagen til mange af Trumps udtalelser bunder i blandt andet indenrigspolitiske og forhandlingstaktiske hensyn,« skriver Andreas Østerheden i en morgenkommentar.

RENTEFORHØJELSE I NÆSTE UGE

I den kommende uge er der rentemøder i både den amerikanske og europæiske centralbank henholdsvis onsdag og torsdag. Der er blandt økonomer en klar forventning om, at Federal Reserve i USA vil hæve renten med 25 basispoint til 1,75-2,0 pct., viser en rundspørge fra Bloomberg News.

Der er omvendt ingen forventninger til en renteforhøjelse hos Den Europæiske Centralbank (ECB), men markedet venter på nyt om en udfasning af bankens tilbagekøbsprogram af obligationer for 30 mia. euro om måneden.

Endelig er der grund til at holde vejret tirsdag, hvor Trump mødes med Kim Jong-un, også selv om konflikten mellem de to lande er dæmpet, mener senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

»Den seneste tids udvikling er positiv, men med tanke på både Trump og Kims personlige stil, så kan mødet også gå hen og blive en katastrofe. Det vil markederne givetvis reagere negativt på,« skriver senioranalytikeren i en kommentar.

Der er mandag morgen offentliggjort danske inflationstal, der viste, at prisstigningstakten som ventet tiltog til 1,1 pct. på årsbasis i maj fra 0,8 pct. i april. Desuden viste tal for den danske handelsbalance et overskud på 6 mia. kr. i april.

Nøgletalskalenderen er derudover tom mandag.

/ritzau/FINANS