Mandag morgen ramte et chok det danske aktiemarked - nu er årsagen fundet

De danske aktier kollapsede mandag morgen, men rettede sig hurtigt igen. Nasdaq forklarer, at faldet skyldtes et aggressivt børsmedlem.

Selv efter at markedet har korrigeret sig, ligger Vestas-aktien med et fald på knap syv procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier i eliteindekset C25 faldt pludselig mandag morgen klokken 10.00 med over otte procent.

Markedet stabiliserede sig dog hurtigt og lå klokken 15.30 med et fald på knap to procent.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen var hurtigt ude med sin vurdering, at det enorme og »ekstremt sjældne« fald sandsynligvis skyldtes en fejl.

»Nogen har aktiveret et salg i en stor aktie eller i et indeks, som udløser en række salgsordrer. Udvalgte større danske aktier var nede med næsten 20 procent. Det er ekstremt – helt ekstremt,« skrev han i en analyse.

Og nu har Nasdaq bekræftet, at faldet skyldtes en »sælgebegivenhed hos et enkelt børsmedlem«.

Per Hansen fortæller, at han aldrig har set noget lignende.

»Min første tanke var, at et rygte havde spredt sig om, at Rusland ville smide en atombombe. Det er oppe på det niveau, at en nyhed skal være, for at markedet kan reagere så voldsomt. Min næste tanke var så, at en på et meget højt sted var kommet til at trykke på en meget stor knap,« siger Per Hansen.

Mange investorer handler på en måde, der bygger på algoritmer, som sælger automatisk, hvis en aktie kommer under en bestemt pris. Der kan derfor være blevet sat en kædereaktion i gang, hvis en aktiehandler ved en fejl er kommet til at sælge for mange aktier på en gang.

Nogle har tabt penge

Hos Nykredit fortæller chefstrateg Frederik Engholm, at alt tyder på, at der er sket en fejl, som har sat en automatisk reaktion i gang.

»Og det er særligt hedgefonde og andre af den slags investorer, som handler ud fra algoritmer. Derfor vil nogle have tabt penge på at sælge automatisk, mens andre har købt billigt og vundet en masse penge,« siger Frederik Engholm.

Hos Nykredit gør man dog ikke mere ved begivenheden.

»Men det er jo helt usædvanligt, at vi ser den her slags fejl ske over så bred en kam på markederne i Europa,« siger Frederik Engholm.

Det var ikke kun på det danske C25-indeks, at der pludselig var kæmpe fald mandag morgen. Det samme skete i Sverige og Norge.

Børserne i Frankrig, England og Tyskland faldt også hurtigt og voldsomt, men rettede sig hurtigt til mere moderate fald.

Et »flash crash« er et meget hurtigt og dybt fald på markederne, der hurtigt korrigerer sig igen.

Nasdaq: Her er årsagen

Til Børsen fortæller direktøren for Nasdaq OMX Copenhagen, Nikolaj Kosakewitsch, at man mener at have fundet årsagen. Og det var ikke en fejl i Nasdaqs systemer:

»Vi så efter, om der var et mønster i handlerne, og der kunne vi se, at et enkelt børsmedlem handlede ekstremt aggressivt. Der var fem minutter, hvor kurserne faldt meget voldsomt, og så stopper de med at sælge, og så rebounder markedet de næste ti minutter. Vi kunne klart se, at det var et enkelt medlem, der solgte markedet ned,« siger han til Børsen.

Nikolaj Kosakewitsch vil ikke sætte navn på den bank, investor eller hedgefond, der ifølge Nasdaq var skyld i faldet. Han fortæller dog til Børsen, at vedkommende ikke har bedt om at annullere handlerne, hvorfor Nasdaqs ledelse har besluttet, at ingen handler bliver slettet.