Maj Invest: Det nye investeringsår bekymrer - forsigtighed tilrådes

Investeringshuset Maj Invest ser med en vis bekymring på det nye investeringsår.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver den administrerende direktør for Maj Invest, Jeppe Christiansen, i publikationen Maj Invest Update, hvor han maner til fortsat forsigtighed.

»For det første, kan man som langsigtet investor med fordel nedsætte sine forventninger til afkast i de kommende år,« påpeger han.

Maj Invest ser det mest sandsynlige porteføljeafkast på mellem 0 pct. og 5 pct. årligt. Og påpeger, at det i øvrigt er det holdbare niveau i en verden med lavinflation.

SPRED INVESTERINGERNE

For det andet er det efter Maj Invests opfattelse klogt at holde en aktieandel lidt under det langsigtede målepunkt, man bruger. Det tilrådes også at have en pæn portion obligationer af højeste kreditkvalitet samt nogle investeringer i kategorier, der klarer sig godt under finansuro.

»Man kan med fordel holde sig fra alle de såkaldt gearede produkter og i stedet sørge for at have likvide omsættelige papirer i sin portefølje,« skriver han.

Skal man så helt holde sig fra aktier i 2019?

»Ingen kan forudsige fremtiden. De fleste store globale valueaktier er allerede faldet noget i kursværdi siden efteråret, og de handler i dag til børskurser, som set i et meget langt perspektiv er attraktive,« svarer Jeppe Christiansen.

Han understreger det særligt gælder i Europa, hvor alternativet til aktier er obligationer, der giver 0 pct. i rente. Kortsigtede investorer eller investorer med meget lav risikovillighed, bør have langt hovedparten af sine investeringer i den sikre del af obligationsmarkedet.

GODE OG DÅRLIGE NYHEDER

Der er for øjeblikket gode og dårlige nyheder. Af de gode peger Maj Invest på, at økonomien har det godt i det meste af verden.

»Vækstraterne er solide i alle store lande. I USA er opsvinget i sit tiende år, og i Europa er udviklingen blevet vendt til fremgang siden Sydeuropa-krisen i 2012 rystede hele EU. Inflationen er lav, renterne er fortsat meget lave, og de globale banker (eksklusive Kina) har et rimeligt kapitalgrundlag,« konstaterer investeringshuset.

Der peges dog på, at en række problemer kommer nærmere.

»Særligt ét sted oplever vi reel krise. De spilleregler, der regulerer internationalt samarbejde, og som USA og EU har værnet om lige siden anden verdenskrig, er truet,« vurderes det.

USA er i handelskrig med Kina, og de internationale fora, særligt G20-møderne, hvor man siden finanskrisen på dygtig vis har koordineret økonomisk politik, fungerer ikke længere. Det bekymrer.

/ritzau/FINANS