Magtfulde fonde fordobler formuen

De økonomiske muskler vokser hastigt hos landets største fonde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Foto: Mads Nissen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

På 10 år er de 45 største erhvervsdrivende og almennyttige fondes formuer fordoblet, konkluderer konsulenthuset Kraft & Partners i Den Danske Fondsanalyse 2015.

Det bliver set som en sejr for den særlige danske model, hvor store virksomheder er ejet af fonde, hvis primære formål er at beskytte virksomhederne.

»Fordoblingen i formuen er bl.a. et udtryk for, at vi har en række danske virksomheder, som har klaret sig virkelig godt hen over finanskrisen,« siger Markus Bjørn Kraft, der er partner i Kraft & Partners.

Fondenes samlede formue er vanskelig at fastslå, fordi de bruger forskellige opgørelsesmetoder. Kraft & Partners har derfor analyseret fondenes individuelle formueopgørelser over tid og kommer på den måde frem til en fordobling i perioden 2004-2013. Professor Steen Thomsen på CBS har netop afsluttet et fireårigt forskningsprojekt om erhvervsdrivende fonde, hvor han konkluderer, at de giver optimale betingelser for mange store danske virksomheder.

»Det er nok verdens bedste ejerform,« siger Steen Thomsen.

Alle er dog ikke lige begejstrede. Professor lic.jur. Lennart Lynge Andersen, der tidligere har været på CBS og fulgt fondene i årevis, er kritisk.

»Der er ingen tvivl om, at fondsdragten giver en stabilitet. Men der er måske flere grunde til, at man har fordoblet formuen over de seneste 10 år. En af dem kan være de helt enestående skattemæssige vilkår, som de har,« siger han.