Magasin-journalist undersøges af politiet

Den ansvarshavende redaktør for bladet Penge & Privatøkonomi, direktør Jens Henneberg bekræfter over for Business.dk oplysninger om, at det er en af bladets journalister, Claus Forrai, der undersøges for kursmanipulation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For kun et par timer siden orienterede journalist Claus Forrai fra magasinet Penge & Privatøkonomi sin chef om, at han bliver undersøgt af Bagmandspolitiet for overtrædelser af loven om værdipapirhandel, der i yderste konsekvens kan medføre fængsel i fire år.

Claus Forrai er omgående fritstillet med løn, for - som Jens Henneberg siger - at sikre troværdigheden for Penge & Privatøkonomi.

"Jeg sidder med to partsindlæg fra Finanstilsynet og fra Claus Forrai i en temmelig kompliceret sag. Så jeg betragter Claus som uskyldig, indtil andet er bevist," siger Jens Henneberg.

Han har fritstillet Claus Forrai for, at "der ikke opstår tvivl om Penge & Privatøkonomis troværdighed."

"Det vigtigste for mig har været at sikre bladets troværdighed. Og jeg har fritstillet ham for, at der ikke kan opstå tvivl om noget, han skriver i bladet," siger Jens Henneberg.

Finanstilsynet har politianmeldt Forrai for gentagne tilfælde af kursmanipulation. Kursmanipulationen er angiveligt sket i forbindelse med analyser af børsnoterede selskaber.

Finanstilsynets undersøgelse af sagen indikerer, at Claus Forrai har tjent omkring 2,3 mio. kr. på at handle med aktier, som kommentatoren samtidig anbefalede i sine artikler.

Aktieanalyserne havde typisk karakter af købsanbefalinger af illikvide børsnoterede aktier, som ifølge kommentatoren skulle indeholde et stort kurspotentiale på længere sigt, ofte med en tidshorisont på 1-3 år. I flere tilfælde steg kursen på aktierne 10-15 procent umiddelbart efter offentliggørelsen af aktieanalyserne.

Ifølge Finanstilsynets undersøgelse skulle aktiekommentatoren i syv tilfælde systematisk have opkøbte aktier i de pågældende selskaber, kort tid inden anbefalingerne af aktierne blev offentliggjort.

Kort efter solgte han ud af sine beholdninger og realiserede på den måde en økonomisk gevinst på i alt cirka 2,3 mio. kroner.

"Det er tilsynets vurdering, at der er tale om en overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation. Loven siger blandt andet, at man ikke må udsende meningstilkendegivelser om et værdipapir gennem medierne, hvis man på forhånd har købt værdipapiret og senere drager fordel af den kurspåvirkning, som meningstilkendegivelsen har medført," skriver tilsynet, der fik et tip fra et selskab om mistanken.

Bagmandspolitiets efterforskning af Claus Forrai har stået på i to måneder, oplyser Jens Madsen, chef for Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet.

"Vi har haft en del sager om kursmanipulation. Men vi har ikke haft den type sag før, hvor kursen er talt op," siger Jens Madsen.

Han vil ikke angive et tidspunkt for, hvornår Bagmandspolitiet forventer at være færdig med efterforskningen.

"Men den type sager er jo nogenlunde skåret til, når vi får dem," siger Jens Madsen og antyder dermed, at det ikke bliver en af de mest langvarige sager, som Bagmandspolitiet har behandlet.

Strafferammen for sagen er fire år, hvis der er tale om en grov overtrædelse. Og grovheden kan blandt andet være beløbet.

Med sine artikler om konkrete aktier og konkrete anbefalinger har Penge & Privatøkonomi længe været opmærksom på risikoen for interessekonflikter for de medarbejdere, der skriver om aktier.

"Derfor har vi nu i to år haft en politik og et regelsæt for, hvordan man håndterer den problemstilling," siger Jens Henneberg.

Men føler du, at sagen giver Jer ridser i troværdigheden?

"Det synes jeg egentlig ikke. Vi har reageret prompte, og vi har først og fremmest varetaget læsernes interesser ved at bortvise Claus Forrai," siger Jens Henneberg.

Business.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Claus Forrai.