Maersk vinder stort på britisk skat

De sidste to år har Marsk Line sparet en halv milliard dollar i skat ved at deltage i en britisk tonage-skatteordning.

Foto: Claus Bjørn Larsen/ Scanpix
De seneste to år har A.P. Møller-Mærsks britiske rederi-aktiviteter, The Maersk Company, sparet næsten 500 mio. dollar (2,6 mia. kr.) i skat ved at deltage i den britiske tonnageskatte-ordning. Alene i 2008 var besparelsen på 261,5 mio. dollar, skriver shippingavisen Tradewinds.

Regnskabet for 2008 viser endvidere, at der året før var et "overskud i henhold til tonnageskatteordningen" på 238 mio. dollar. Ifølge finansdirektøren (CFO) for The Maersk Company, James Burridge, er der tale om forskellen mellem den skat, selskabet skulle have betalt af sit overskud i almindelig selskabsskat, og så den faktiske tonnageskat.

"Overskuddet i Maersk Company-koncernen falder i høj grad inden for tonnageskatteordningen og er derfor ikke underlagt normal selskabsskat," forklarer James Burridge til avisen.

Maersk Company vokser sig stort
Selskabet havde sidste år et overskud før skat på 998,8 mio. dollar mod 589,7 mio. dollar året før. Indkomstskatten var på 19,8 mio. dollar.

Resultatet var i høj grad påvirket af en gevinst fra salg af skibe på 537 mio. dollar, herunder 512 mio. dollar fra salget af 16 supplyskibe.

Det britiske selskab købte sidste år Nedlloyd Container Line fra det hollandske søsterselskab Maersk BV for 1,575 mia. dollar som et led i en intern oprydning af aktiviteter. I prisen er inkluderet en negativ goodwill på 107,2 mio. dollar.

Neddloyd bidrog til bundlinien med et plus på 26,3 mio. dollar.

The Maersk Company er i de seneste år vokset til at være et af de største i APM-koncernen og dets flåde var ved udgangen af 2008 værdisat til 3,78 mia. dollar.

/RB-Børsen