Mærsk vendte om og trak C20 ned

Det danske eliteindeks C20 Cap dykkede fredag, trukket ned af A. P. Møller-Mærsks aktier, der vendte fra plus til minus efter offentliggørelsen af, at EU's konkurrencemyndigheder har iværksat en efterforskning af containerrederierne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske eliteindeks lå ellers længe til et plus, men blev trukket ned af Mærsk ved middagstid og endte dagen med et fald på 0,44 pct. til indeks 649,80.

Mærsk B-aktien lukkede med et fald på 2,4 pct. i 53.800 kr. EU-Kommissionen har startet en undersøgelse af aktiviteter foretaget af "adskillige" containerrederier, der angiveligt har forvredet konkurrencen gennem prismeddelelser, og det tyngede aktien ned.

- Siden 2009 har disse selskaber lavet regelmæssige meddelelser med intentioner om prisstigninger gennem pressen, på deres hjemmesider og i den specialiserede handelspresse, skriver EU-kommissionen i meddelelsen.

- Det er ubetinget dårligt nyt for rederierne med sådan en sag. Samtidig tyder sagen på, at EU har et syn på containerindustrien, som ikke nødvendigvis vil gøre det nemmere for P3-alliancen at blive godkendt. Ikke dermed sagt, at den ikke kan godkendes, men det giver en indikation af, at man er vældig skeptisk, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

I den anden ende af feltet endte Nordea og Vestas. Nordea endte dagen med med et plus på 1,7 pct. i 69,2 kr., mens Vestas steg 0,7 pct. til 153,6 kr. - begge dele på trods af fraværet af selskabsspecifikke nyheder.

I kølvandet af dem lå Danske Bank, der fik ros af den internationale storbank HSBC i form af en løftet anbefaling. Anbefalingen af aktien er hævet til "overvægt" fra tidligere "neutral". Det har sendt aktien op i den sjove ende af C20-indekset med en stigning på på 0,5 pct. til 122,6 kr.

GN Store Nord har desuden skiftet ud i toppen af Netcom-divisionen, hvor Niels Svenningsen fra 1. januar afløser Mogens Elsberg, der er gået på jagt efter nye udfordringer. Aktien endte i et minus 0,75 pct. i 133 kr.

TDC endte i minus med 0,5 pct. i 47,80 kr. Telenor genvandt fredag en tre-årig kontrakt med den danske stat om leverance af mobil- og fastnettelefoni samt mobilt bredbånd. TDC's indtjening i Erhvervsdivisionen har det seneste år været under pres på grund af hård konkurrence på markedet for erhvervstelefoni.

Aktionærerne i Royal Unibrew, der torsdag kunne se deres aktier i bryggeriet stige syv procent, måtte fredag se noget af værdien fordufte, da aktien faldt 1,5 pct. til 732 kr. Flere store banker reagerede på regnskabet.

Nordea hævede sit kursmål for aktien til 785 kr. mod tidligere 760 kr., og Danske Bank hævede sit kursmål 95 kr. til 760 kr. SEB trak dog i den modsatte retning og sænkede sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", og det gjorde udslaget.

Rockwool fik også ros for sit regnskab for tredje kvartal, der blev offentliggjort onsdag. Her var svenske SEB mere positive, og har hævet kursmålet Rockwools B-aktie til 915 kr. Aktien steg 2,6 pct. til 925,5 kr.

Bavarian Nordic fik gode canadiske nyheder. Her godkendte sundhedsmyndighederne Imvamune til nødsituationer.

- Den canadiske godkendelse af Imvamune er en fortsættelse af vores gode samarbejder med regeringer om deres biologiske beredskab, udtaler Anders Hedegaard, administrerende direktør hos Bavarian Nordic.

Det bidrog til at sende aktien i vejret ved 1,35 pct. til 75 kr.

Blandt de mere perifere selskaber på det danske marked måtte aktionærerne i SAS fredag forholde sig til, at det skandinaviske flyselskab og American Airlines har droppet deres prissamarbejde.

- Som vi har fået forklaret det, er det en kommerciel beslutning. Det har ikke noget med sammenlægningen af American Airlines og US Airways at gøre. Tilsyneladende ønsker man at knytte tættere bånd til selskaberne i egen alliance. Det samme oplever vi i Star Alliance, sagde SAS' danske pressechef Trine Kromann-Mikkelsen til Check-in.dk

SAS aktien steg 1,3 pct. til 15,1 kr.

Derudover offentliggjorde Nordic Shipholding en rekonstruktionsplan, der ganske vist skærer ganske meget i de eksisterende aktionærers andel af selskabet, men også reducerer selskabets gæld. Aktionærerne kvitterede ved at sende aktien 34 pct. op til 83 ører.

Fredagen bød også på regnskaber fra A&O Johansen, der kom ud af tredje kvartal med et resultat før skat på 35,4 mio. kr. og en omsætning, der voksede til 585,4 mio. kr. i tredje kvartal fra 553,6 i samme periode i 2012. Det medvirkede til, at A&O-aktien faldt 0,7 pct. til 1359 kr.

Derudover justerede investeringsselskabet Luxor forventningerne til 2012/13, så der nu ventes et overskud før skat på 14,4 mio. kr. mod tidligere 10-12 mio. kr.

Det resulterede i et kurshop på 0,9 pct. til 230 kr.

/ritzau/FINANS