Mærsk tager igen rampelyset

Der er umiddelbart udsigt til en mindre opbremsning i jubelstemningen for de danske aktier fra start tirsdag, efter at mandagen bød på brede stigninger herhjemme og et samlet plus på 1,05 pct. til C20 Cap-indekset.

Læs mere
Fold sammen

Det europæiske futuremarked peger marginalt opad, mens stemningen indtil nu er moderat positiv i Asien efter den pæne mandag i både Europa og USA. Samlet ligner det dog en start tæt på det uændrede, hvorfor den samlede retning formentlig vil blive dikteret af tunge aktier som eksempelvis Novo Nordisk.

På selskabssiden sejler A.P. Møller – Mærsk igen med meget af opmærksomheden. Mandagen bød på pæne stigninger til begge aktier, efter at containerrederiet Maersk Line samme med sine kollegaer opnåede pæn succes med implementeringen af ratestigninger på de vigtige ruter mellem Asien og Europa i sidste uge.

Tirsdag skriver analysehuset Alphaliner i sit ugentlige nyhedsbrev, at Maersk Lines flådevækst er den mindste blandt de store spillere på markedet i en tid, hvor overkapacitet har presset sektoren og medført de tabsgivende rateniveauer, som dog blev vendt rundt i sidste uge.

På trods af en ratestigning på hele 174 pct. til 1409 dollar per tyvefodscontainer på Asien/Europa-ruterne i sidste uge er niveauet dog fortsat lavere, end da rederierne stod på tærsklen til højsæsonen sidste år. I den kommende periode vil fokus være på, hvorvidt rateniveauet kan opretholdes, ligesom rederierne også allerede er begyndt at varsle nye rateløft med effekt fra den 1. august.

Mandagen bød på et løft på 1,9 pct. til 41.800 kr. for Mærsks B-aktie, mens A-aktien lagde 2,3 pct. til sin værdi og sluttede i 39.520 kr.Ingeniørkoncernen FLSmidth, der har været den klart dårligst præsterende aktie blandt de danske elitepapirer i 2013 med et fald på 21,6 pct. siden nytår, kan tage lidt rampelys tirsdag, efter at flere af de store mineselskaber har leveret godt i den asiatiske handel. Rio Tinto stiger med 2,2 pct., mens BHP Billiton stiger 3,3 pct.

Mandag lukkede FLSmidth 1,7 pct. lavere i 256,40 kr.Uden for C20 Cap-indekset er flyselskabet SAS i fokus på grund af sit ansigtsløft til den aldrende flyflåde. Indfasningen af de nye Airbus A350-fly til SAS’ langdistanceflåde vil nemlig på sigt kunne spare selskabet 500 mio. kr. årligt i brændstofomkostninger, skriver branchemediet check-in.dk tirsdag.

Mandagens handel gav et minus på 1,8 pct. til SAS, der sluttede i 11,10 kr.På makrofronten kigger markedet frem mod fredag, hvor den amerikanske jobrapport for juni serveres. På det seneste har der været stort fokus på, hvornår den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil begynde at skrue ned for de pengepolitiske lempelser. I det henseende kan udviklingen af arbejdsløshedstallene give markedet et fingerpeg om timingen fra Fed.

ritzau/FINANS