Mærsk slæbte C20 Cap i rekord

Mærsk agerede slæbebåd for de danske aktier fredag, hvor C20 Cap-indekset kunne notere sig den 29. lukkerekord i 2013 med en stigning på 1,4 pct. til 617,55.

Mærsk-aktierne dominerede dagen igennem markedet, efter at konglomeratet afleverede et flot regnskab for andet kvartal, der indeholdt en stor overraskelse i containerrederiet Maersk Line samt en opjustering af resultatforventningerne.

Den helt store positive overraskelse i det generelt flotte Mærsk-regnskab var dog containerrederiet Maersk Line, der leverede et overskud, som var tre gange så stort som det højeste estimat afgivet af de analytikere, som SME Direkt på forhånd havde spurgt for Ritzau Finans - og markant over medianestimatet.

Overskuddet i Line blev 2501 mio. kr. i andet kvartal mod medianestimatet på 347 mio. kr., mens de øvrige divisioner lå lige omkring estimaterne på bundlinjen.

Samlet gav det Mærsk-koncernen et nettooverskud efter minoriteter på 4481 mio. kr. i andet kvartal mod ventet 3179 mio. kr., og det har efterfølgende kastet en sky af analytikerroser af sig.

- Det er væsentligt bedre end forventet - et meget stærkt kvartalsregnskab. Det er et meget kraftigt vidnesbyrd om, at indtjeningsevnen i Maersk Line er noget bedre, end man havde regnet med, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker fra Sydbank, til Ritzau Finans om regnskabet.

Mærsk-koncernen meldte samtidig om højere forventninger til resultatet for hele 2013 eksklusive særlige poster. Nu venter Mærsk et plus på 3,5 mia. dollar for året mod tidligere ventet "på niveau med 2012," hvor resultatet blev 2,9 mia. dollar før særlige poster.

Investorerne bifaldt Mærsk og sendte B-aktien op med 9,7 pct til 49.080 kr. og op i det højeste niveau siden den 1. juni 2011. A-aktien steg samtidig med 8,6 pct. til 46.200 kr., og samlet var det nok til igen at sende Mærsks markedsværdi op over 200 mia. kr. Mærsk sejlede på weekend med en værdi på knap 210 mia. kr.

Vindmølleproducenten Vestas befandt sig også på positivsiden det meste af dagen efter skriverier i Dagbladet Børsen om den seneste tids forbedring af ordreindgangen. Det kvitterede Vestas selv for ved at melde om en ny ordre på 21 MW til et projekt i Ukraine. Vestas steg med 1,5 pct. til 115,50 kr., og siden nytår er aktien dermed steget med 262,5 pct.

GN Store Nord har haft masser af luft under vingerne siden selskabets regnskab for andet kvartal onsdag morgen. Efter stigninger både onsdag og torsdag blev der dog taget noget gevinst hjem fredag, hvor franske Société Générale ellers løftede sit kursmål for aktien til 160 kr. fra tidligere 146 kr., mens anbefalingen "køb" blev fastholdt.

GN faldt med 1,7 pct. til 120,30 kr.

Underdrejet var også Coloplast, der ifølge ABG Sundal Colliers analytiker Morten Larsen var presset af, at konkurrenten C.R. Bard har tabt en prøvesag om sit transvaginale net Avaulta ved retten i West Wirginia. Der er en stribe lignende sager mod det danske selskab, og derfor var afgørelsen om, at C.R. Bard skulle betale 2 mio. dollar i erstatning til den sagsøgende part ikke nogen god nyhed for Coloplast, der faldt med 3,4 pct. til 300,80 kr. og endte nederst i C20 Cap-indekset.

Bang & Olufsen kæmper fortsat med tunge underskud, og det var årsregnskabet for 2012/13 fredag morgen endnu et vidnesbyrd om. Bundlinjen gav et syngende minus på 160 mio. kr. for B&O, hvilket ganske vist var fuldstændig, som analytikerne havde ventet ifølge estimater fra SME Direkt.

Underskuddet betyder dog også, at der stadig er et stykke vej at nå, før selskabets administrerende direktør, Tue Mantoni, kan flage for at have gennemført det turnaround, som han blev hentet ind til at lave i foråret 2011.

B&O-aktien faldt med 4,3 pct. til 56 kr.

IT-selskabet Columbus steg desuden med 10,5 pct. til 2,64 kr. efter sit regnskab for første halvår, der viste pæn fremgang over hele linjen sammenlignet med den tilsvarende periode sidste år.

Sjælsø Gruppens aktie havde desuden sidste handelsdag på børsen i København fredag, efter at selskabet er gået konkurs.