Mærsk sender aktiemarkedet på rekordkurs

Et særdeles stærkt regnskab fra A.P. Møller - Mærsk sørger fredag for god stemning og fremgang på børsen i København.

Begge Mærsk-aktier er på fuld kraft frem. Regnskabet overraskede særdeles positivt på flere områder, og indeholdt opjusteringer af forventningerne til Maersk Line og Drilling samt en mindre nedjustering af forventningerne til olieforretningen.

»Det er væsentligt bedre end forventet - et meget stærkt kvartalsregnskab. Det er halvanden milliard kroner bedre end forventet, og det til trods for, at tankskibsdivisionen nedskriver for 1,6 mia. kr. Så den underliggende udvikling er markant bedre,« siger senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Samlet venter A.P. Møller - Mærsk nu at komme ud af året med et overskud på 3,5 mia. dollar fraregnet særlige poster. Tidligere var forventningen et resultat på niveau med 2012, da den linje i regnskabet viste et overskud på 2,9 mia. dollar.

Et kvarter efter starten på fredagens handel hopper Mærsk B-aktien 5,9 pct. til 47.400 kr., og A-aktien oplever en stigning på 5,2 pct. til 44.760 kr.

Mærsks succes sender samtidig OMX C20-indekset 1 pct. højere til 614,82. Holder niveauet vil der være lukkerekord. Intraday er der stadig et stykke op til rekordniveauet på 616,58.

Det danske marked går dermed enegang i Europa, hvor de toneangivende indeks ligger tæt på uændrede.

Næststørste stigning går til Vestas, der ligger 1,3 pct. højere i 115,3. Børsen skriver fredag om den seneste tids bedring af vindmøllebranchens ordreindgang.

I bunden af C20 falder Coloplast 0,7 pct. til 309,3 kr.

Det amerikanske selskab C.R. Bard, der konkurrerer med Coloplast, har tabt en retssag mod en kvinde, der havde søgt erstatning fra selskabet for skader i forbindelse med brug af Bards transvaginale net, Avaulta, til behandling af nedsunket livmoder og stressinkontinens.

Også Coloplast står over for en stribe lignende erstatningssager i USA. Hver enkelt sag skal afgøres separat, og Coloplast har flere gange understreget, at man ikke venter, at sagerne vil få "væsentlig indflydelse på selskabets finansielle stilling". Coloplast er forsikret, men dækningens omfang er ukendt.

Uden for indekset falder Bang & Olufsen 1,7 pct. til 57,5 kr. efter et årsregnskab, der skuffede lidt på toplinjen. Årets driftsunderskud blev 188 mio. kr., eller 4 mio. kr. bedre end frygtet. I 2013/14 venter B&O en omsætning moderat over niveauet sidste år og en EBIT-margin omkring 0.