Mærsk sank til bunds i rødt C20

Overblik over fredagens på det danske børsmarked

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk-aktierne vejede tungt i den røde ende af C20 Cap-indekset fredag, hvor en positiv start hurtigt blev vekslet til kursfald, som holdt dagen ud.

Dermed kom markedet igen ned på jorden efter to dage på stribe med stigninger - og en endda ret stor en af slagsen torsdag.

C20 Cap-indekset faldt med 0,3 pct. til 1124,90, og ser man på hele ugen, var der også tale om tilbagegang, da eliteindekset sidste fredag sluttede i 1132,13.

»Det er lidt psykologien på markedet lige nu. Der er stadig en del usikkerhed,« siger Anne Sophie Riis, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Hun peger på, at det blandt andet var et udkast til den nye amerikanske skattereform fra Repræsentanternes Hus, der skaber nervøsitet.

»Repræsentanternes Hus stemte forslaget til en skatteaftale igennem torsdag. Der er intet afgjort endnu, men det er sådan noget, som kan få eksempelvis Vestas til at falde lidt, fordi der er så meget usikkerhed,« fortsætter hun.

Forslaget fra Repræsentanternes Hus lægger blandt andet op til en kraftig reduktion af skatterabatordningen PTC til vindenergi, og blandt andet derfor har Vestas haft det svært, siden forslaget kom frem for to uger siden.

Senatets tilgang er dog noget mere lempelig, og derfor skal man slet ikke afskrive PTC-ordningen endnu.

»Senatet skal stadig stemme sit forslag igennem, og så skal der findes en mellemvej, så der er slet ikke noget, der er afgjort endnu,« siger Anne Sophie Riis.

Vestas-aktien gik på weekend med et fald på 1,3 pct. til 416,50 kr. Siden forslaget fra Repræsentanternes Hus kom frem, er aktien faldet med samlet 26,5 pct. - også grundet skuffende meldinger i regnskabet for tredje kvartal.

For A.P. Møller-Mærsk kom påvirkningen fredag fra faldende spotpriser på containerfragt.

Rateindekset SCFI, der opgøres af Shanghai Shipping Exchange på baggrund af spotprisen på fragt fra Shanghai til 15 destinationer i hele verden, faldt i denne uge med 6,1 pct. Og det dækkede blandt andet også over et fald i priserne på de tunge Asien/Europa-ruter.


​Mærsks B-aktie faldt 2 pct. til 10.270 kr.

Helt i toppen sluttede Pandora, der uden selskabsspecifikke nyheder som forklaring steg 1,5 pct. til 573 kr.
Genmab steg med 1,2 pct. til 1225 kr., efter at salget af kræftmidlet Darzalex har nået endnu en milepæl, der udløser en bonus på 50 mio. dollar - eller cirka 316 mio. kr. - til Genmab.

Det sker, fordi det globale salg af Darzalex i kalenderåret har nået 1 mia. dollar.

Novo Nordisk fik opmærksomhed, efter at schweiziske Roche har fået godkendt blødermidlet Hemlibra, der ventes at kunne æde af markedsandelen for Novoseven.

Godkendelsen er kommet hurtigere end ventet, men der er dog også et muligt lille positivt signal i nyheden for Novo Nordisk-aktionærerne.

»Man vidste godt, at det ville komme, men det er sket lidt hurtigere end ventet. Det har været en kort og hurtig proces.«

»Det eneste positive for Novo er, at der kom en 'black box' med på indlægssedlen, fordi der var tre forsøgspersoner, der døde under studierne,« siger Anne Sophie Riis fra ABG.

Hun venter dog stadig, at godkendelsen vil betyde en udvanding af salget af Novoseven.

»Det er stadig et rigtig godt produkt, så det er også derfor, at man regner med, at det kommer til at tage omkring halvdelen af Novos markedsandel,« siger ABG-mægleren.

Novo-aktien steg dog med 0,3 pct. til 320,80 kr. fredag.

Blandt sidepapirerne var fredag en rigtig skidt dag for Rovsing, der faldt hele 7,7 pct. til 0,16 kr. efter et sløjt regnskab for første kvartal 2017/18.

Omsætningen blev mere end halveret til 4 mio. kr. sammenlignet med samme periode et år tidligere, mens underskuddet på driften før af- og nedskrivninger (EBITDA) steg til 2,2 mio. kr. fra et minus på 0,2 mio. kr. i første kvartal 2016/17.

Positive nyheder var der også, idet Neurosearch steg 4,2 pct. til 3,47 kr. efter at have opjusteret forventningerne til 2017.

Rockwool steg desuden 1,4 pct. til 1731 kr., efter at selskabet købte resten af schweiziske Flumroc, som det i forvejen sad på 43,5 pct. af.

Tilbage i C20 Cap faldt Jyske Bank desuden 1,1 pct. til 340 kr. Nordea sænkede kursmålet for bankkollegaen til 300 kr. fra 315 kr. og gentog den negative anbefaling »sælg«.

ISS faldt med 1 pct. til 242,10 kr., efter at britiske HSBC sænkede sin anbefaling af aktien i servicekoncernen til "reducer" fra "hold" og skar kursmålet til 210 kr. fra 230 kr.