Mærsk-nedtur holder dansk marked nede

Der er mindre kursfald på det danske aktiemarked fredag, hvor A.P. Møller-Mærsk er agterlanterne, efter at priserne på containerfragt er faldet til det laveste niveau i et halvt år.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mindre kursfald på det danske aktiemarked fredag, hvor A.P. Møller-Mærsk er agterlanterne, efter at priserne på containerfragt er faldet til det laveste niveau i et halvt år.

Omvendt er der stor appetit på DSV og Lundbeck, hvis aktier befinder sig i rekordterritorium. Samlet set falder det toneangivende C20 Cap-indeks 0,1 pct. til 1162,87 fredag ved middagstid.

»Det europæiske marked er dæmpet af en stærk euro, som igen er blevet styrket siden ECB-mødet torsdag. Det er negativt for de eksporttunge virksomheder,« siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

Mærsk-aktien er med til at trække markedet ned med et kursfald på 1,9 pct. til 12.080 kr. Raterne på containerfragt er i denne uge faldet til det laveste niveau siden marts, viser tal fra Shanghai Shipping Exchange, og det kan ramme indtjeningen hos rederiet Maersk Line.

»Der har igen været svage ratetal, og det er med til at trykke aktien,« siger Martin Munk.

DSV OG LUNDBECK I REKORD

Derimod er der stor interesse for DSV, som stiger 2 pct. til 456,70 kr., hvilket vil være lukkerekord, hvis det holder hjem. Amerikanske JPMorgan har indledt dækning af aktien med den positive anbefaling »overvægt« og et kursmål på 510 kr.

Lundbeck har også kurs mod rekord med en stigning på 0,8 pct. til 408,10 kr. Medicinalselskabet er ellers langt fra en analytikerdarling, da kun 2 ud af de 16 analytikere, der ifølge Bloomberg dækker aktien, har en købsanbefaling.

»Der er stor appetit på aktien fra udenlandske investorer, og vi må bare anerkende, at den kører rigtig godt, selv om mange er skeptiske på aktien på grund af særligt værdisætningen,« siger Martin Munk.

Nordea-aktien er også at finde i toppen af C20 med en stigning på 0,5 pct. til 81,15 kr.

Banken varslede onsdag en flytning af hovedkvarteret til Finland, hvilket efter planen skal sikre besparelser på omkring 8 mia. kr.

Flere analytikere havde påpeget, at valget af Finland ville være positivt for aktien, men indtil videre er afkastet udeblevet, da aktien ligger lavere, end før flytteplanerne blev annonceret.

»Det kan måske skyldes, at mange investorer havde købt sig ind i aktien på en tro på, at Nordea ville flytte til Finland. Derudover er de ventede besparelser måske ikke helt så aggressive som håbet, og samtidig har der også været negative reaktioner på flytningen i Sverige politisk og i befolkningen, og det kan måske koste lidt forretninger,« siger Martin Munk fra Jyske Bank.

SAS SLIPPER MED SKRÆKKEN

Uden for C20 er der medvind til SAS, som har indgået overenskomst med sine danske piloter. For nylig har selskabet tegnet aftale med de svenske piloter, og nu mangler kun de norske, der tidligere har varslet strejke.

SAS meddeler dog, at det ikke kommer til at påvirke trafikken, fordi der kun er udtaget en pilot til strejke på vegne af hver af de to norske pilotforeninger. SAS-aktien stiger 1,2 pct. til 16,90 kr.

En række selskaber har været under luppen hos britiske Barclays, der har hævet kursmålet en anelse for NKT, Topdanmark og Tryg, men det ser ikke ud til at påvirke aktierne.

NKT-aktien falder 0,4 pct. til 497,40 kr., Topdanmark siver 0,3 pct. til 229,70 kr., mens Tryg falder 0,8 pct. til 139,90 kr.

Fredagens største stigning skal findes hos Vestjysk Bank, som fredag handler uden tegningsretter, hvilket betyder, at man ikke længere har mulighed for at tegne og køber nye aktier i forbindelse med en forestående emission, når man køber aktien.

Aktien stiger 90,8 pct. til 6,70 kr., og det burde den ikke, mener investeringsøkonom Per Hansen fra børsmægleren Nordnet.

»Jeg tror, at der er noget usikkerhed og forvirring, og at det hovedsageligt skyldes, at investorerne ikke tilstrækkeligt følger slagets gang.«

»Der er nogle, der fra morgenstunden ikke har fået med, at i dag er dagen, hvor den handles uden tegningsretter. De ser, at aktien falder næsten 16 kr. (lukkekursen torsdag inklusive tegningsretter, red.) til den nye kurs på 6-7 kr., og så tænker de, at der ikke er nogen grund til det,« siger Per Hansen.

/ritzau/FINANS