Mærsk kunne ikke trække C20 i land

Mærsk-aktierne sluttede ugen i top på en dag, hvor de danske aktier i rødt efter flere vigtige makroøkonomiske nyheder.

C20 Cap lukkede med et minus på 0,3 pct. i indeks 652,6. Fem danske eliteaktier var i plus, 14 i minus og Lundbeck endte uændret.

Aktierne lå i rødt dagen igennem og dykkede yderligere ved opgørelsen af den amerikanske jobrapport 14.30 af frygt for, at det ville fremrykke Federal Reserves nedtrapning af de kvantitative lempelser.

Selvom markederne vendte rundt igen, var det ikke helt nok til at trække C20 Cap i plus. Ifølge Jyske Banks kunderådgiver Kim Sejdelin kan vendingen skyldes det ualmindeligt stærke tal.

- Vi ser et aktiemarked, som vender lidt rundt ovenpå jobtallene. Vi får umiddelbart en negativ reaktion, der retter sig, både herhjemme og på den anden side af dammene. I de tal der kom ud, lå der en frygt for aftagende stimuli, men der kom alligevel købere ind, siger Kim Sejdelin til Ritzau Finans, og fortsætter:

- Det man kan tænke er, at folk spekulerer i, om tallet har været så stærkt, at det bærer vidnesbyrd om en sund gænge og en underliggende bedring i økonomien, der igen bærer vidnesbyrd om en forbedret indtjening for virksomhederne, siger kunderådgiver Kim Sejdelin.

Beskæftigelsen eksklusiv landbrug i USA steg i oktober med 204.000 personer, hvor analytikerne havde ventet 120.000 nye job ifølge Bloomberg News.

A. P. Møller - Mærsks B-aktie endte i toppen af C20 med en stigning på 1,6 pct. til 53.700 kr. Årsagen kan have været det begrænsede tilbagefald i rateindekset SCFI på 3,4 pct. antyder, at sidste uges voldsomme indeksstigning på 26,5 pct. på raterne til en vis grad kan fastholdes.

I den tunge ende af C20-indekset endte FLSmidth-aktien med et fald på 0,9 pct. Aktien dykkede på trods af en hævet anbefaling fra den franske bank Exane BNP Paribas. Anbefalingen er her løftet til "neutral" fra tidligere "underperform".

Tyske Commerzbank hævede sit kursmål for den danske vindmølleproducent Vestas efter onsdagens regnskab for tredje kvartal. Commerzbanks nye kursmål for aktien ligger på 130 kr. mod tidligere 94 kr., men den tyske bank har fastholdt den negative anbefaling "reducer". Det var med til at sende det danske vindmøllepapir til vejrs med 0,7 pct. til 162,1 kr.

ALK-Abelló steg 3,3 pct. til 536 kr. Selskabet offentliggjorde sit regnskab for tredje kvartal af 2013 med en omsætning på 509 mio. kr., omtrent som ventet af analytikerne ifølge SME Direkt. Til gengæld viste EBIT-resultatet et plus på 17 mio. kr. mod et ventet minus på 12 mio. kr.

- Det er ALK's spareprogram, der begynder at slå igennem, og det er det, som ifølge ALK betyder, at vi vil se en lidt bedre margin. Alle kapacitetsomkostningerne er stort set bedre end ventet, siger Frank Hørning Andersen, analytiker i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Genmab dykkede 5,2 pct. til 214 kr., og faldet kunne skyldes nye data fra fase 3-studier med selskabets lægemiddel Arzerra som førstebehandling af kronisk lymfatisk leukæmi.

De nye data ser nemlig ud til at blegne sammenlignet med Roches nyligt godkendte kræftmiddel Gazyva. Bloombergs analytiker Asthika Goonewardene har således peget på, at effekten af Arzerra ikke synes at være på højde med effekten af Gazyva.

Ifølge Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod skal man dog passe på med at sammenligne de to, da der ikke er tale om et direkte sammenligningsstudie, og de to studier anvender forskellige opgørelsesmetoder.

Danske Andelskassers Bank har udskudt sit regnskab for tredje kvartal til 29. november og varslet nedskrivninger efter et besøg fra Finanstilsynet. Aktien befandt sigt dagen igennem på fondsbørsens observationsliste og endte med et minus på 13,5 pct. i en pris på 7,35 kr.

DAB skrev i en fondsbørsmeddelelse, at solvensprocenten ligger under myndighedernes individuelle solvenskrav til banken. Banken vil nu se på en række løsninger, herunder tilførsel af ansvarlig kapital, en aktieemission samt eventuelt også frasalg, fortalte administrerende direktør Jan Pedersen.

/ritzau/FINANS