Mærsk har stadig en Moody's-sabel hængende over hovedet

Foto: Phil Noble. Mærsk har stadig en Moody's-sabel hængende over hovedet
Læs mere
Fold sammen

Moody's holder fortsat nøje øje med A.P. Møller-Mærsk og overvejer at sænke den danske rederikoncerns kreditvurdering.

Det fortæller kreditvurderingsbureauet i en meddelelse fredag.

Mærsk fik sat sin karakter, som i øjeblikket er på »Baa2«, under negativt opsyn i august af både Moody's og konkurrenten Standard & Poor's oven på salget af Maersk Oil til franske Total.

Betalingen for Maersk Oil var blandt andet 97,5 mio. aktier i Total, som Mærsk-gruppen lover at fordele til aktionærerne i fremtiden, så længe rederiets egen kreditvurdering fortsat er god nok til at undgå "junk"-status. Den nuværende "Baa2"-rating er to trin over junk.

»Forlængelsen af gennemsynet af ratingen afspejler den løbende usikkerhed med henblik på brugen af provenuet fra Total-aktierne.«

»Derudover er salget af Maersk Oil ikke lukket endnu, og adskillelsen af Maersk Drilling og Maersk Supply Service udestår fortsat,« udtaler Maria Maslovsky, Mærsk-analytiker hos Moody's.

Mærsk-gruppen er midt i en stor omstrukturering fra et bredt konglomerat til et fokuseret shipping- og logistikselskab. Det betyder frasalg af forretninger i eller med stor afhængighed af oliebranchen, mens pengene blandt andet er blevet brugt på at købe containerrederiet Hamburg Süd og dermed styrke Maersk Line og den omkringliggende Transport & Logistics-forretning.

For kreditvurderingen har den brede profil dog været en positiv ting, da dårlige tider i shippingbranchen ofte kunne opvejes af pæn indtjening fra oliedelen - og vice versa.

Desuden er gruppens relativt høje gældsniveau en kilde til bekymring for Moody's.

»Moody's estimerer, at bruttogælden er omkring 3 gange EBITDA (driftsindtjeningen før af- og nedskrivninger, red.) i 2018, hvilket er højt for en "Baa2"-karakter, da branchen har løftet sig fra et lavpunkt i 2016,« skriver Moody's.

Et gæld-til-EBITDA-forhold på under 3 er nødvendigt for at fastholde karakteren, som formentlig vil blive nedgraderet, hvis forholdet stiger til mellem 3 og 3,5, skriver Moody's.