Mærsk fører an i historisk udbyttefest på børsen

De danske virksomheder sender 90 milliarder kroner tilbage til aktionærerne på baggrund af deres 2014-regnskaber. Selv uden Mærsks kæmpegave til investorerne, ville niveauet være historisk højt.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske virksomheder er trimmet efter syv års krise, og det spirende opsving slår hurtigt igennem på bundlinjen.

Det betyder, at der har været råd til at kræse lidt ekstra for aktionærerne efter 2014-regnskaberne, og de danske virksomheder udbetaler et historisk stort udbytte dette forår.

Faktisk er der sendt 90 milliarder kroner tilbage til aktionærerne, viser en analyse fra Danske Bank.

»Det går godt for flere virksomheder og det går rigtig godt for de store virksomheder. De er kommet igennem krisen, og omkostningerne er blevet trimmet. Nu kommer væksten og den stigende indtjening giver noget luft til at betale store udbytter,« siger Frank Øland Hansen, men understreger, at én virksomhed er særligt gavmild i år.

»Mærsk udbetaler ekstraordinært udbytte efter salget af virksomhedens Danske Bank-aktierne til holdingselskabet, og det trækker rigtig meget op,« siger Frank Øland Hansen.

 


Mærsks samlede gave til aktionærerne er på 34 millioner kroner.

De ekstraordinært store udbyttebetalinger falder, samtidig med, at de danske aktier har haft en rigtig god start på året. C20 CAP-indekset over de mest handlede danske aktier er steget med næsten 20 procent siden nytår.

Frank Øland Hansen understreger, at investorerne skal tænke grundigt over, hvad de gør med det ekstra afkast, som udbyttebetalingerne giver - om de trækkes ud eller geninvesteres.

»Aktiemarkedet har de sidste 20 år i gennemsnit givet 5,9 procent i årlig kursstigning. Dertil kommer udbyttebetalinger på i gennemsnit 2,6 procent. Det lyder måske ikke af meget, men har man en lang investeringshorisont, så gør det en stor forskel om formuen vokser med 5,9 pct. eller 8,5 pct. om året«.

 

Særligt for investorer med en lang investeringshorisont, er forskellen stor, forklarer Frank Øland Hansen og giver et konkret eksempel.

»En investering på 100.000 kr. bliver på 20 år til 312.500 kr., hvis man ikke geninvesterer udbytterne. Hvis man geninvesterer udbytterne, så bliver de 100.000 kr. på 20 år til hele 511.100 kr. Det er altså vigtigt at geninvestere udbytterne, hvis for eksempel pensionsopsparingen skal vokse sig stor,« siger han.