Mærsk-fald presser aktierne

A.P. Møller - Mærsk er under solidt pres i mandagens indledende handel grundet en nedjustering af kursmålet fra Carnegie. Nye gigantnedskrivninger fra finanssektoren understøtter den sure stemning.

APM-aktierne er med til at presse C20-indekset 0,5 pct. lavere til 474,76, mens faldene på de tre store europæiske fondsbørser er af mere moderat karakter. APM's B-aktie falder 2,3 pct. til kurs 56.800. Investeringsbanken Carnegie sænker sin anbefaling til "underperform" fra neutral.

Finansaktierne er i fokus efter at schweiziske UBS nedskriver yderligere værdier på 10 mia. dollar grundet subprimeeksponering. UBS falder 2 pct. Danske Bank åbner 0,7 pct. lavere i kurs 208,5, mens Nordea åbner uændret i kurs 85,3.

- Nedskrivningerne fra UBS tynger stemningen en anelse i finanssektoren, men effekten er dog ikke være så stor, som vi tidligere har set, udtaler aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank til RB-Børsen.

Finske Sampo ønsker at overtage kontrollen med Nordea, når den svenske stat sælger sin aktiepost. Herefter vil Sampo sælge dele af Nordea fra og sætte sin egen koncernchef Björn Wahlroos, på posten som bestyrelsesformand i Nordea. Det skrev den svenske avis Dagens Industri i lørdags ifølge det svenske nyhedsbureau Ticker.

Carlsberg stiger 0,2 pct. til kurs 484,5. Heineken og Carlsberg vil ikke hæve deres bud på Scottish & Newcastle. Carlsberg lukkede fredag 1,2 pct. højere i kurs 654. Det siger Carlsberg-chefen Jørgen Buhl Rasmussen til den engelske avis The Sunday Times.

- De (S&N, Red.) må se ting, som vi ikke kan se, siger han og spørger så, hvorfor de ikke fortæller Carlsberg/Heineken, hvad det er, så "vi kan komme videre".

- Det er p.t. faldet lidt ro på krigen om BBH, og Carlsbergs øverste direktør udtalte i går til en engelsk avis, at de ikke vil hæve buddet på Scottish & Newcastle for at få kontrol over BBH. Det får os dog ikke til at tro, at krigen er overstået, men nok snarere, at man venter på en afgørelse fra den svenske domstol, der i løbet af foråret vil tage stilling til, hvem der har ret til BBH, skriver Nordea.

Vestas åbner uændret i kurs 515, mens Novozymes stiger 0,2 pct. højere i kurs 576. I fredagens sene handel kom det frem at Republikanerne i det amerikanske senat blokerer for en ny energilov. Repræsentanternes Hus godkendte torsdag efter lukketid en ny amerikansk energipakke, som vil udvide støtteordningerne for vedvarende energikilder.

FLSmidth åbner 0,6 pct. højere i kurs 517. Cementbranchen er i centrum efter opkøbsnyt. Den franske cementproducent Lafarge meddelte mandag morgen, at selskabet vil opkøbe Orascom for 8,8 mia. euro.

RB-Børsen