Mærsk-aktierne skubber godt til C20

Med Mærsk-aktierne som slæbebåd trækkes de danske aktier lidt op mandag trods mindre fald i de store europæiske markeder.

Læs mere
Fold sammen
Samlet stiger det toneangivende C20 Cap-indeks med 0,7 pct. til 554,79. Tendensen på de største europæiske markeder er svagt positiv med aktierne i London 0,5 pct. højere og aktierne i Paris 0,4 pct. højere. I Frankfurt ligger aktierne "kun" 0,1 pct. højere.

- Det er et ganske sommerstille marked, og sådan vil det være de kommende uger. Dog vil markedet have opmærksomheden rettet mod makronyheder i form af nøgletal fra de tunge økonomier på begge sider af Atlanten og i Asien, vurderer chefaktiehandler Mads Zink i Danske Bank over for Ritzau Finans.

Makrotallene kan påvirke markedet hen over sommeren, som det har været tilfældet de seneste par uger. Men bortset fra det og nogle investor-tilpasninger af porteføljerne er der gået sommerferie i markedet, vurderer chefaktiehandleren.

I toppen af C20 Cap ligger A.P. Møller - Mærsks B-aktier i kølvandet på godt ratenyt. A-aktien stiger 1,7 pct. til 39.300 kr., mens B-aktien stiger 1,8 pct. til 41.800 kr. Tal fra Shanghai Shipping Exchanges viste en umiddelbar pæn succes for den markante rentestigning, der træder i kraft i dag mandag. I ugen, der sluttede i fredags, steg raterne således med hele 174 pct. til 1409 dollar per tyvefodscontainer, teu, viser den seneste opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange.

Det er positivt for rederierne, lyder meldingen fra Mærsk-analytiker Stig Frederiksen hos Carnegie, der ser flere faktorer bag succesen. Tungest vejer dog en grundlæggende enighed om at nedbringe kapaciteten i markedet.

- Der var 18 rederier bag ønsket om ratestigninger, og der var i gennemsnit bedt om 950 dollar per tyvefodscontainer (teu), så der var relativt høje forventninger om, at man ville hente en stor del. Det er en af de højeste succesrater, vi hidtil har set med implementeringer af ratestigninger, siger han til Ritzau Finans

Ifølge analytikeren kan der ligge mere godt nyt og vente, når raterne for indeværende uge offentliggøres på fredag. Det skyldes, at de varslede ratestigninger reelt først har effekt fra i dag, mandag. Hvorvidt rateløftet holder ved, er dog sværere at spå om, lyder det fra Stig Frederiksen.

En mindre ordre til Vestas kunne ikke rykke aktien videre efter sidste uges stigninger. Aktien måtte en tur ned tæt på bunden af indekset med et fald på 1,2 pct. til 80,45 kr. Kun overgået af TDC-aktien, der falder 1,8 pct. til 45,64 kr. og FLSmidth, der sætter sig 1,4 pct. til 257,30 kr. De to sidstnævnte uden selskabsspecifikke nyheder.

De foregående fire børsdage er Vestas steget 14 pct. Svenske Eolus meddelte mandag morgen i en pressemeddelelse, at Vestas skal levere 11 V90 2.0MW-møller til svenske Eolus. Møllerne skal leveres til parkerne Jung-Åsa og Stenkulla i Vara kommune samt Nyckeltorp i Skara kommune. Møllerne skal efter planen installeres i foråret 2014.

Uden for indekset er der opmærksomhed på den nye dreng i aktieklassen - Matas.

Aktien har svært ved at holde de positive takter fra introduktionsdagen i fredags og falder 0,8 pct. til 118 kr. Fredag blev aktien handels for første gang og var kortvarigt oppe i 125 kr. før den lukkede under pæn omsætning i 119 kr.

- Vi har svært ved at forestille os, at aktien bliver sendt ned under emissionskursen (115 kr.) den første måneds tid. Vi finder det overvejende sandsynligt, at der vil være professionelle investorer, der gerne vil have aktien i sin portefølje på grund af sin defensive karakter, skrev Aktieugebrevet.

Ugebrevet fremhævede også, at klart den største køber fredag var lead manager i emissionen og stabiliseringsagenten Morgan Stanley. Også mandag middag er Morgan Stanley storkøber sammen Carnegie og Danske Bank.

/ritzau/FINANS