Mærsk-aktierne sejler forrest i rødt farvand

Der er langt mellem snapsene på det danske aktiemarked fredag. De danske aktier dykker efter gårsdagens amerikanske BNP-tal og den overraskende rentesænkning fra ECB, og investorerne ser frem til den amerikanske jobrapport, der offentliggøres fredag eftermiddag.

C20 Cap ligger kort før middagstid i rødt med 0,5 pct. i indeks 651,28. Tre danske eliteaktier er i plus, mens sytten falder tilbage.

De faldende aktiekurser kommer efter gårsdagens amerikanske BNP-tal, der var stærkere end ventet, og som kan have rykket ved investorernes forventning til nedtrapningen i USA's kvantitative lempelser.

- Noget af det, der er med til at sende markedet ned, er, at vi fik et bedre end ventet BNP-tal fra USA i går. De gode tal kan have øget nogles frygt for en fremskyndelse af den amerikanske centralbanks nedtrapning (af bankens opkøb af obligationer, red.), også selv om årsagen var lageropbygning, sagde Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans før markedets åbning og tilføjede, at væksten ikke var så imponerende, når der korrigeres for lageropbygning.

USA's BNP steg annualiseret med 2,8 pct. i tredje kvartal, hvor økonomerne blot havde ventet en stigningstakt på 2,0 pct. ifølge Bloomberg News.

Fredag eftermiddag offentliggøres den amerikanske jobrapport, der ventes at vise en stigning i beskæftigelsen ekskl. landbruget i oktober på 120.000 personer mod tidligere 148.000. Der spekuleres dog i, om rapporten vil være skæmmet af den amerikanske regerings nedlukning i starten af oktober.

Øverst i det danske eliteindeks finder man A. P. Møller - Mærsks B-aktie, der stiger med 1,2 pct. til 53.500 kr. i et rødt marked. Årsagen kan være, at det relativt marginale fald i rateindekset SCFI på 3,4 pct. antyder, at sidste uges voldsomme indeksstigning på 26,5 pct. på raterne til en vis grad kan fastholdes.

I den tunge ende af C20-indekset findes FLSmidth, der dykker med 1 pct. til 275,2 kr. på trods af, at den franske bank Exane BNP Paribas har hævet anbefalingen af ingeniørselskabet til "neutral" fra tidligere "underperform".

Tyske Commerzbank har hævet sit kursmål for den danske vindmølleproducent Vestas efter regnskabet for tredje kvartal onsdag. Commerzbanks nye kursmål hedder 130 kr. mod tidligere 94 kr., men den negative anbefaling "reducer" fastholdes. Vestas-aktien stiger 0,5 pct. til 161,8 kr.

ALK-Abelló stiger 2,3 pct. til 531 kr. Selskabet har offentliggjort sit regnskab for tredje kvartal af 2013, som viste en omsætning på 509 mio. kr. - næsten som ventet af analytikerne, ifølge SME Direkt. Til gengæld viste EBIT-resultatet et plus på 17 mio. kr. mod et ventet minus på 12 mio. kr.

- Det er ALK's spareprogram, der begynder at slå igennem, og det er det, som ifølge ALK betyder, at vi vil se en lidt bedre margin. Alle kapacitetsomkostningerne er stort set bedre end ventet. Forskning og udviklingsomkostningerne er lavere end forudset, ligeså er salgs- og markedsføringsomkostninger, mens administrationsomkostningerne er stort set som forudset, siger Frank Hørning Andersen, analytiker i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Genmab falder med 5 pct. til 214,5 kr., og det kan skyldes nye data fra fase 3-studier med selskabets lægemiddel Arzerra som førstebehandling af kronisk lymfatisk leukæmi.

De nye data synes at blegne sammenlignet med Roches nyligt godkendte kræftmiddel Gazyva. Bloomberg-analytiker Asthika Goonewardene peger således på, at effekten af Arzerra ikke synes at være på højde med effekten af Gazyva.

Ifølge Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod skal man dog passe på med at sammenligne de to, da der ikke er tale om et direkte sammenligningsstudie, og opgørelsesmetoderne er forskellige.

Danske Andelskassers Bank har udskudt sit regnskab for tredje kvartal til 29. november efter et besøg fra Finanstilsynet, og aktien er sat på fondsbørsens observationsliste med et fald på 14,7 pct. til 7,25 kr. DAB skriver i en fondsbørsmeddelelse, at solvensprocenten ligger under myndighedernes individuelle solvenskrav til banken.

DAB vil nu se på en række løsninger, herunder tilførsel af ansvarlig kapital, en aktieemission samt eventuelt også frasalg, oplyser administrerende direktør Jan Pedersen.

/ritzau/FINANS