Mærsk-aktier rider fortsat på bølgen

Mens Mærsk-aktierne mandag fortsatte for frem for fuld kraft efter fredagens flotte regnskab, blev Vestas blæst gevaldigt omkuld og led det største kursfald siden november 2012.

Læs mere
Fold sammen
Samlet bød dagen på en lille fremgang til C20 Cap-indekset, der steg 0,14 pct. til 618,39 og dermed satte sin 30. lukkerekord i 2013.

Det var nyhedsmæssigt en af de mere stille dage på det danske marked, hvor investorerne kunne fortsætte fordøjelsen af sidste uges kvartalstal, ikke mindst fra A.P. Møller - Mærsk, og se frem til resten af ugens begivenheder. Heller ikke fra udlandet kom der interessante nyheder, og de fleste toneangivende indeks på kontinentet faldt, trukket ned af nervøsitet omkring mødereferatet fra den amerikanske centralbank, der offentliggøres onsdag.

Herhjemme var det igen Mærsk-aktierne, der lagde sig i spidsen for de danske eliteaktier. Halvårsregnskabet fredag udløste en kursstigning på knap 10 pct. til det lyseblå konglomerat oven på et sæt imponerende resultater og en opjustering, der overraskede markedet gevaldigt.

Mandag kvitterede aktieanalytikerne for regnskabsaflæggelsen med løftede anbefalinger af og kursmål for aktien. Eksempelvis sætter Danske Bank nu et kursmål på 65.000 kr. for aktierne, løftet fra 54.000 kr., og Handelsbanken øger sit til 60.000 kr. fra 53.000 kr. Begge finanshuse anbefaler fortsat »køb«. Norske Fearnleys overgik dem med et kursmålsløft til 55.000 kr. fra 40.000 kr.

- Vi ser stadig overkapacitet i containermarkedet, men i takt med, at vi er rykket ind i højsæsonen, er raterne steget i forhold til tidligere kvartaler, og vi tror på, at tredje kvartal vil vise bedre marginer for containerrederier. Vi mener, at bedre marginer kombineret med den økonomiske udvikling i USA kan gøre containerbranchen mere nådig, skriver Fearnley Securities i en analyse.

Mærsk B-aktien sluttede dagen 2,4 pct. højere i 50.250 kr. og lukkede dermed over 50.000 kr. for første gang siden maj 2011.

Vestas var derimod ekstremt upopulær blandt investorerne og faldt hele 10,9 pct. til 102,90 kr. - det største procentmæssige kursfald for aktien siden november 2012. Analytikerne i både Jyske Bank og Handelsbanken sænkede deres anbefalinger af vindmølleaktien til "reducér", og ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank er der ingen plads til skuffelser, når Vestas leverer regnskab onsdag.

»Vestas skal som et minimum leve op til forventningerne. De må ikke skuffe i forhold til forventningerne, og her tænker jeg ikke kun på, hvordan tallene ser ud, men lige så meget på forventningerne til hele året. Kommer der en nedjustering, vil der brede sig en mistillid til, hvorvidt den fremgang, som alle regner med skal komme, kommer,« siger Jakob Pedersen til Ritzau Finans.

Med til historien hører det, at Vestas har været ekstremt godt kørende på børsen i 2013 og trods dagens store kursfald fortsat ligger mere end tre gange højere end ved nytår.

Carlsberg, der også er regnskabsaktuel onsdag, fik ligeledes sænket sin anbefaling til »reducér« af Handelsbanken. Tidligere lød anbefalingen på »akkumuler«. Kursmålet for Carlsberg-aktien er dog fortsat 600 kr. Handelsbanken peger i sin analyse dateret fredag på, at en god sommer ikke har været i stand til at opveje et sløjt forår, mens det russiske marked fortsat er vanskeligt -også på grund af forholdet mellem den russiske rubel og euro. Bryggeriaktien faldt mandag 0,8 pct. til 569 kr.

FLSmidth er den mest udlånte aktie i Europa blandt de selskaber, der kommer med regnskab i denne uge. Dermed er aktien formentlig også blandt investorernes foretrukne, når det kommer til at spekulere i fremtidige kursfald. En opgørelse fra Markit viser, at 15,3 pct. af de udestående FLS-aktier er lånt ud af ejerne til andre investorer. Aktien i ingeniørkoncernen kom dog pænt igennem mandagen med en stigning på 1,6 pct. til 294,30 kr.

Uden for C20-indekset fik Royal Unibrew de estiske konkurrencemyndigheders godkendelse til opkøbet af finske Hartwall, som nu ventes gennemført snarest. Unibrew-aktien steg 4,1 pct. til 579 kr.

Rockwool annoncerede opkøbet af amerikanske Chicago Metallic Coporation for 780 mio. kr. på gælds- og kontantfri basis. Selskabet skal indgå i Rockfon-afdelingen med loftsløsninger. Rockwool B-aktien faldt 0,8 pct. til 916,50 kroner.