Lundbeck og Novo giver Danmark aktieførertrøje

Lundbeck og Novo Nordisk stiger begge pænt fra morgenstunden og sikrer Danmark en frontplacering i det europæiske aktiemarked, hvor der ellers mest er fald at mærke.

Lundbeck og Novo Nordisk stiger begge pænt fra morgenstunden og sikrer Danmark en frontplacering i det europæiske aktiemarked, hvor der ellers mest er fald at mærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

C20 Cap-indekset ligger 0,1 pct. højere efter 15 minutters handel i et niveau på 666,69 og kan - hvis stigningen holder ved - dermed være på vej mod fjerde lukkerekord i streg. Samtidig ligger eksempelvis det Europa-brede Stoxx 600-indeks 0,1 pct. lavere, og der er fald i både London, Paris og Frankfurt på op mod 0,6 pct.

De to danske medicinalaktier sørger dog næsten egenhændigt for at holde det danske marked over nulpunktet.

Novo Nordisk er i fokus qua sin kapitalmarkedsdag for analytikere, investorer og pressen. Allerede fra morgenstunden har medicinalselskabet fremlagt sine hovedpunkter for dagen. De tæller blandt andre en gennemgang af koncernens strategi samt en oversigt over de vigtigste forsknings- og udviklingsprojekter på diabetesområdet.

Natten over har Novo desuden præsenteret data for det nye insulinmix Ryzodeg, der ifølge et nyt studie giver bedre blodsukkerkontrol og færre tilfælde af hypoglykæmi, pludseligt faldt i blodsukkeret, end forgængerproduktet. Novo B-aktien stiger 1,2 pct. til 994 kr. og har kortvarigt været over kurs 1000 for første gang siden august.

Lundbeck starter dagen endnu bedre med en stigning på 2,8 pct. til 123,40 kr. Selskabet er også i fortsat fokus efter en kapitalmarkedsdag mandag eftermiddag. Her fortalte direktør Ulf Wiinberg, at selskabet går en travlt tid i møde med mange forskellige potentielle storsællerter.

- Med den produktplatform, vi har til rådighed, viser vi jer vores vækstpotentiale. Vi vil selvfølgelig ikke lykkes med hvert eneste produkt, men vi har det allerede bedre med vores udsigter, end vi havde for 12 måneder siden, siger Ulf Wiinberg.

Tirsdag har Lundbeck-desuden fået en højere anbefaling fra Nordea, der nu siger "hold" mod tidligere "sælg" og løfter sit kursmål 13 kr. til 123 kr.

Carlsberg holder også kapitalmarkedsdag tirsdag, hvor pressen til gengæld ikke er inviteret med. Dagen foregår i Schweiz og går ud på at give analytikerne bedre indblik i Carlsbergs store standardiseringsprogram, der indføres i Vesteuropa over de kommende år. Fra morgenstunden ligger Carlsberg-aktien marginalt lavere i 606 kr.

FLSmidth-aktien dykker til bunden af C20-indekset, efter at endnu en råvaregigant har varslet lavere investeringer. Det britisk-australske mineselskab Rio Tinto, verdens næststørste minevirksomhed, venter i 2015 at have sænket sine investeringer til omkring 8 mia. dollar. Det svarer til under halvdelen af, hvad selskabet investerede sidste år.

- Som jeg ser det, fortsætter vi med at se skrøbelighed og omskiftelighed i markedet, lyder det fra Rio Tintos administrerende direktør, Sam Walsh, ifølge Bloomberg News.

Mandag oplyste en af minesektorens helt store spillere, Vale, at selskabet for tredje år i træk vil mindske sine investeringer i 2014 til det laveste niveau siden 2010.

FLS-aktien ligger 1,5 pct. lavere i kurs 279.

Smartguy har besluttet at trække sig fra planerne om at købe den svenske online-skoforhandler Brandos. Ifølge en kortfattet meddelelse fra Smartguy blev betingelserne i købstilbuddet fra sidste uge ikke overholdt. Smartguy-aktien stiger 1,9 pct. til 2,67 kr.

DFDS får forseglet sin skæbne på Den Engelske Kanal onsdag, hvor de engelske konkurrencemyndigheder offentliggør sin afgørelse i sagen om Eurotunnels køb af tre færger fra konkursramte Seafrance. Det danske rederi har klaget over, at Eurotunnel blev for stor en spiller på kanalen efter købet af færgerne, og det gav briterne i første omgang DFDS ret i, inden franskmændene appellerede afgørelsen. DFDS-aktien starter tirsdagens handel med et lille fald til 441,50 kr. - 0,3 pct. lavere end mandag.