Lundbeck køber Lifehealth for 780 mio. kr.

Lundbeck overtager den britisk medicinalvirksomhed LifeHealth Limited for 780 millioner kr. Købet ventes at bidrage positivt til Lundbecks indtjening med det samme.

Lundbecks administrerende direktør Ulf Wiinberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lundbeck har indgået en endelig købsaftale med det britiske selskab LifeHealth Limited, som ejer rettighederne til det lovende lægemiddel Xenazine. Ifølge aftalen overtager Lundbeck LifeHealth 100 pct. for den nette sum af 780 millioner kr.

Xenazine, der er et det første og indtil videre eneste lægemiddel, der er godkendt i USA til behandling af ufrivillige bevægelser (chorea) i forbindelse med Huntingtons sygdom.

Xenazine blev lanceret i USA i november 2008 af Ovation, som i februar i år blev købt af Lundbeck. Mellem 20.000 og 25.000 amerikanere lider af sygdommen.LifeHealth har rettighederne til Xenazine og ejer 25 pct. af omsætningen i USA samt 50 pct. af produktsalget til distributører uden for Nordamerika.

Derfor ligger købet af LifeHealth i naturlig forlængelse af overtagelsen af Ovation, mener Lundbeck.

Store forventninger

"Vi er meget tilfredse med de resultater, som vores amerikanske dattersslskab, Lundbeck Inc. har opnået, siden de lancerede Xenazine. Den nye transaktion styrker Lundbecks amerikanske platform og øger resultatforvetningerne til USA markant," siger Ulf Wiinberg, adm. direktør i H. Lundbeck, i fondbørsmeddelelsen.

Xenazine forventes at bidrage med væsentlig omsætning til Lundbeck, som alene i USA forventer et omsætningspotentiale på mere end 250 millioner dollar eller godt 1,3 milliarder kr.

I første omgang får overtagelsen positiv effekt på Lundbecks driftsindtjening, fordi de royalties, der skal betales til tredjemand vedrørende Zenazine bliver kraftigt reduceret.

LifeHealth blev stiftet i 1995 og har hjemme i Berkshire i Storbritanien.

Aktien stiger

Investorerne tager pænt imod Lundbecks nye investeringen. Umiddelbart efter meddelelsen er aktien steget cirka 2 pct.