Lundbeck-aktionærer har brug for smertestillende

Der er nye tæsk til Lundbeck torsdag, der trods et kursfald på 15 pct. onsdag igen er at finde i bunden af C20-indekset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det samlede indeks går dog 0,3 pct. frem til 495,03 takket være en generelt fin aktiestemning, hvor 15 af indeksets aktier stiger.

Det er dog en ringe trøst for Lundbeck, der efter sin overraskende nedjustering af 2013- og 2014-forventningerne onsdag morgen må lægge ryg til analytikertæsk fra alle retninger. Seks forskellige analysehuse fra både ind- og udland har sænket deres anbefaling af medicinalaktien, og der bliver også skåret kraftigt i kursmålene. Aktien er ved 11.45-tiden faldet 0,9 pct. til 81,40 kr.

På makrofronten trækker de finanspolitiske forhandlingerne i Washington ud, og i Europa giver det en afventende stemning på aktiemarkederne, da risikoen for en recession i USA næste år stadig virker overhængende. Den bliver udløst, hvis ikke politikernes enes om at annullere automatiske skattestigninger og offentlige besparelser for 600 mia. dollar fra og med nytår.

Lundbeck-aktien har selskab af A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk, der også kæmper med mindre kursfald på henholdsvis 0,8 pct. i Mærsk B-aktien og 0,2 pct. i Novo Nordisk.

Danske Bank lagde ud med at falde, men har vendt stemningen til en lille fremgang på 0,3 pct. til 97,05 kr. Banken er i overskrifterne, efter bankens ordførende direktør, Eivind Kolding, i en kronik i torsdagens Politiken siger undskyld for storbankens "fartblinde" kurs op til 2008. Det har udløst flere politisk reaktioner, hvor der blandt andet er ros fra Venstre men kritik fra SF.

I toppen af C20-indekset ligger Coloplast og DSV, der begge flirter med rekordkurser. Førstnævnte stiger 2,1 pct. til 277,20 kr., hvilket efter aktiesplittet i forholdet fem til ét onsdag er ganske tæt på rekordkursen på 278 kr. (en femtedel af rekorden 1390 kr. sat tidligere i december).

DSV-aktien ligger ligeledes i sit højeste niveau nogensinde, nemlig 143,50 kr., efter en stigning på 1,9 pct.

Blandt sidepapirerne falder Ambu 0,7 pct. til 144 kr. efter ellers at have startet dagen 3 pct. oppe. Ambu overtager amerikanske King Systems for 120 mio. dollar, og der er ifølge Ambus administrerende direktør Lars Marcher tale om to selskaber, der passer som hånd i handske.

- Det er sjældent, at man finder en virksomhed, der passer så godt ind. Vi har fået produktion i USA, som vi altid gerne har villet have, vi fordobler omsætningen i USA med et slag, vi får rigtig god mulighed for at optimere salgsorganisationen med flere sælgere om bord. Og så er Europa, hvor vi i forvejen er rigtig stærke, ikke et sted, som King Systems tidligere har fokuseret særlig meget på. Det giver en masse gode synergier på salgssiden og på distributionen, siger Ambu-direktøren til Ritzau Finans.

Sparekassen Lolland falder 1,5 pct. til 6,70 kr. under lav omsætning. Banken nedjusterede onsdag kort før lukketid sine forventninger til basisindtjeningen for 2012 til 85-90 mio. kr. fra tidligere 100 mio. kr. som resultat af faldende udlånsvolumen, der har ramt rente- og gebyrindtægterne. Aktien nåede ikke at blive handlet efter meddelelsen onsdag.

Flügger stiger 3,1 pct. til 330 kr. Malervarekoncernen leverede efter lukketid onsdag et regnskab og en opjustering af sine omsætningsforventninger til 2012/13. Omsætningen ventes nu at lande "lidt højere" end den tidligere udmeldte forventning på 1850 mio. kr. Driftsresultatet (EBIT) ventes fortsat at lande mellem 80 og 100 mio. kr. Regnskabet for andet kvartal viste en pæn vækst i omsætning og resultatet år til år.

Generelt er der torsdag mulighed for ekstra aktivitet, fordi det er sidste mulighed for at få værdipapirer ind og ud af regnskabsbøgerne for 2012. Aktierne handler med valør tre børsdage frem og torsdag er derfor sidste handelsdag med valør i 2012.