Lundbeck-aktien flirter med højeste niveau nogensinde

Der har været fart på Lundbeck-aktien de seneste to måneder, hvor investorerne har købt aktien med en tro på, at medicinalselskabet kan levere stærke resultater de kommende år.

Lundbecks topchef, Kåre Schultz Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Mandag stiger aktien 2,7 pct. til 295,10 kr. og er dermed bare 3,40 kr. fra det højeste niveau nogensinde, som blev nået i august 2001.


Ifølge Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand, er den primære årsag til fremgangen, at Lundbeck leverede tredje opjustering på stribe i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal.


Det har på aktiemarkedet skabt en tro på, at den forholdsvis nye topchef, Kåre Schultz, har været den rigtige at satse på for selskabet, der laver og sælger medicin mod sygdomme i centralnervesystemet.


- Mange investorer - specielt danske - har tidligere været undervægtet i Lundbeck-aktien, men det billede har ændret sig med de seneste stærke resultater. Det har fået selv de meget skeptiske investorer til at tro på, at Kåre Schultz kan levere på sine planer, siger Michael Friis Jørgensen.


Han nævner også det forhold, at der er begrænset antal aktier i omløb, da Lundbeckfonden ejer 70 pct. af selskabet, hvilket også kan have været med til at skubbe aktien op.


Kåre Schultz kom i 2015 til Lundbeck fra en højtstående stilling i Novo Nordisk og besluttede som noget af det første at sætte en større spareplan i søen, hvor der blev sagt farvel til omkring 1000 ansatte, mens en række udviklingsprogrammer blev skrottet.


Det skulle samlet give besparelser på 3 mia. kr. fra 2017, men allerede i 2016 er en stor del hentet hjem, og det er blevet modtaget positivt på aktiemarkedet.


ALZHEIMERS-FLOP ER GLEMT


Før regnskabet for tredje kvartal i november var der ellers negativ stemning omkring aktien, efter at Lundbeck måtte se et vigtigt forsøgsstudie med midlet Idalopirdin fejle helt og aldeles.


Der havde indtil da været forhåbninger om, at det kunne blive det første middel nogensinde mod Alzheimers til at få succes, men det havde ingen effekt på patienterne.


- Lundbeck floppede det studie, og det gav kortvarigt en meget negativ reaktion i aktien, men nu virker investorerne til at tro på, at selskabet vil kunne levere gode resultater uden et middel mod Alzheimers, siger Michael Friis Jørgensen.


Med mandagens aktiekurs har Lundbeck en markedsværdi på i underkanten af 60 mia. kr. Ifølge Alm. Brand-analytikeren er aktien ved at nå et niveau, der kræver stærke resultater i de kommende år, hvis prisen skal retfærdiggøres.


- Det bliver sværere og sværere for Lundbeck at overraske positivt, for både investorer og analytikere har været meget forsigtige i forventningerne, men det har ændret sig på det seneste, fordi selskabet er løbet fra forventningerne med de seneste regnskaber, siger Michael Friis Jørgensen.


Michael Friis Jørgensen og Alm. Brand Markets har en købsanbefaling af Lundbeck-aktien og et kursmål på 290 kr.