Lundbeck-aktien banker ned efter studie-flop

Lundbeck-aktien får klø fra morgenstunden på fondsbørsen. Medicinalselskabets aktie falder med hele 15 pct. i kølvandet af et fejlslagent fase III-studie med potentielt lægemiddel mod Alzheimers. Midlet viser simpelthen ikke nogen effekt.

Foto: Torkil Adsersen. Lundbeck logo. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013)
Læs mere
Fold sammen

Lundbeck-aktionærerne tager fredag morgen imod en gedigen kæberasler, da medicinalselskabets aktie banker ned med mere 15 pct. Lundbeck offentliggjorde torsdag aften en række data fra et forsøg med et potentielt lægemiddel mod Alzheimers, der helt grundlæggende viser, at midlet ikke har nogen nævneværdig effekt.

Dermed er det meget svært at forestille sig, at Lundbecks Alzheimers-satsning nogensinde kommer på markedet. Og det bliver aktien i den grad straffet for.

Hos Lundbeck lægger forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen da heller ikke skjul på, at der er stor skuffelse at spore i Lundbecks forskningsafdeling.

»Vi er skuffede over resultatet af dette studie,« siger Anders Gersel Pedersen i en fondsbørsmeddelelse.

Alzheimers er ikke alene en forfærdelig sygdom, der langsomt nedbryder hjernen og hvert år er skyld i mange hundrede danskeres død. Det er også en af de allermest omkostningstunge kroniske sygdomme, der findes i verden. Alene i USA landede de direkte omkostninger til pleje og behandling af Alzheimers i omegnen af 225 milliarder dollar i 2015, viser beregninger fra Alzheimer’s Association.

Det beløb vil stige til over 1.000 milliarder dollar i 2050, hvis ikke der kommer nye behandlingsmuligheder på markedet.

I Danmark løber omkostningerne til sundhedsvæsen og pleje af demenspatienter op i omkring 24 milliarder kroner om året. Forventningen er, at udgifterne vil stige til det dobbelte inden for 25 år.

Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre. I Danmark lever 70.000-90.000 mennesker med en demenssygdom - heraf har cirka 45.000 Alzheimers.