Lovgivere ser farer i bankers rolle på råvaremarkedet

I en senatshøring har lovgivere og vidner udtalt, at bankers ejerskab af råvareaktiver kan udgøre en risiko for det finansielle system og pålægge virksomheder og forbrugere ekstra udgifter. Den amerikanske centralbank genovervejer den lovgivning, der tillader bankers involvering på råvaremarkedet.

Foto: CLAUS FISKER. »En katastrofe i en olie-pipeline eller tanker kunne have det samme udfald som nedsmeltningen på boligmarkedet. Disse risici skal blive udenfor banksystemet,« siger Joshua Rosner, bankanalytiker og administrerende direktør hos Graham Fisher & Co., til Wall Street Journal.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver The Wall Street Journal.

De største investeringsbanker havde til sammen en råvare-relateret omsætning på 1,2 mia. dollar i første kvartal. Bankerne, der handler med fysiske råvarer, angribes nu af embedsmænd, virksomheder og forbrugere, der vurderer, at det er farligt at overlade så stor indflydelse på råvaremarkedet til banker.

»En katastrofe i en olie-pipeline eller tanker kunne have det samme udfald som nedsmeltningen på boligmarkedet. Disse risici skal blive udenfor banksystemet,« siger Joshua Rosner, bankanalytiker og administrerende direktør hos Graham Fisher & Co., til Wall Street Journal.

I længere tid forbød amerikansk lovgivning banker at eje råvarerelaterede aktiver for at isolere bankerne fra de forbundne risici, men det sidste årti har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, tilladt banker at være deltagere på råvaremarkedet. Nu revurderer Fed tilladelserne, som vil udløbe senere i år.