Lille vending på obligationsmarkedet

Efter en tirsdag morgen med sivende renter, er der hen ad formiddagen sket en vending i obligationsmarkedet, hvor investorerne har fået mere appetit på risikofyldte aktiver og samtidig har solgt lidt ud af papirerne fra de "sikre havne" i Nordeuropa.

Udsvingene er dog fortsat relativt små, og markedet venter på nyt om tidens store tema, det amerikanske budget og gældsloft. På den kortere bane kommer der tirsdag eftermiddag en række nøgletal fra USA, hvor detailsalget vil tage størst fokus.

Den toneangivende, 10-årige danske statsobligation oplevede mandag et rentefald på 4 basispoint til 1,60 pct., og den var nede at røre 1,57 pct. tirsdag morgen, inden en vending sendte den tilbage op i 1,60 pct. ved 12.30-tiden. Den tilsvarende tyske rente ligger 1 basispoint lavere i 1,54 pct., men har også været endnu lavere i dagens løb.

Spanien oplever til gengæld et pænt rentefald på 5 basispoint i den 10-årige rente til 4,97 pct. efter en vellykket auktion over statsobligationer. Landet solgte for 5,75 mia. euro af papirer med løbetid på 12 og 18 måneder, og renterne blev markant lavere end ved seneste udstedelse i december. Italien nyder også godt af risikoappetitten og kan se sin 10-årige rente dykke 4 basispoint til 4,14 pct.

Den amerikanske finansminister, Timothy F. Geithner, opfordrede mandag Kongressens medlemmer til at vedtage en forhøjelse af gældsloftet, da de ekstraordinære tiltag, som er taget for at undgå et brud på USA's låneforpligtelser, kun rækker til midten af februar eller starten af marts. Det præcise tidspunkt meldes ud senere. Løftes gældsloftet ikke, rammes økonomien, sagde Geithner ifølge Bloomberg News.

Præsident Barack Obama var endnu mere insisterende, da han afviste at ville forhandle om en forhøjelse af gældsloftet under pres om budgetnedskæringer fra republikanerne, som ifølge præsidenten holder nationen som gidsel. USA's gældsloft er lige nu på 16.400 mia. dollar, eller svimlende 94.000 mia. kr.

Nøgletalsmæssigt er fokus tirsdag på nye, amerikanske tillidstal i form af indekset Empire Manufacturing samt tal for detailsalget i USA i december. Sidstnævnte anses som det vigtigste, og ventes ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg at vise en stigning på 0,2 pct.