Lille rentehop på USA-efterslæb som ventet

Det gik som præsten prædikede fredag - renten åbnede en smule højere i et afventende marked.

Markedet er afventende frem mod ugens største begivenhed - den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for juli - der offentliggøres kl. 14.30.

Efterslæb til USA sender renterne et nøk op i Europa. Siden dansk lukketid kl. 17 torsdag er den amerikanske 10-årige rente steget fra omkring 2,69 pct. til 2,72 pct., og dermed er den markante rentestigning, som torsdagens nøgletal satte i gang, fortsat. Renten rykkede sig omkring 10 basispoint på nøgletallene i løbet af eftermiddagen fra 2,59 pct. til de 2,69 pct. ved dansk lukketid.

Det var torsdagens buket af overraskende stærke amerikanske nøgletal, der sendte renten (og aktiemarkederne) op. Antallet af nytilmeldte ledige faldt til laveste niveau i over fem år. ISM-rapporten var også stærkere end ventet.

Den 10-årige toneangivende danske rente ligger fredag morgen omkring 1,82 pct. - 3 basispoint højere end slutniveauet torsdag, hvor den faldt et par pct.point. Den samme tendens ses i Tyskland, og generelt i Europa er der mindre rentestigninger over en bred kam.

Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport har altid været vigtig, men siden den amerikanske centralbank gjorde arbejdsløsheden til nøglefaktor i rentesætningen med en målsætning om en arbejdsløshed på 6,5 pct. før renten ændres, er den blevet endnu vigtigere.

- I den senere tid har der været tale om en relativ pæn udvikling på det amerikanske arbejdsmarked. I de seneste ni måneder er der i gennemsnit blevet skabt lige godt 200.000 nye jobs om måneden, konstaterer Sydbank i sin morgenberetning.

Banken noterer sig at de fleste arbejdsmarkedsindikatorer - såsom eksempelvis nytilmeldte ledige - peger i retning af, at der også i juli har været tale om en pæn udvikling på arbejdsmarkedet.

Konkret venter analytikere adspurgt af Bloomberg News at antallet af nye job uden for landbruget - nonfarm payrolls - vil blive 185.000 mod 195.000 i juni. Estimaterne hos de 92 analytikere svinger dog mellem 23.000 og 225.000.

Arbejdsløshedsprocenten ventes at falde til 7,5 pct. fra 7,6 pct.

Markedet kan inden da hente inspiration fra producentpriserne i eurozonen for juni, og der kommer også tal for det amerikanske privatforbrug og -indkomst samt fabriksordrer.