Lidet troværdige forklaringer på sidste uges børsstop i Kina

En stor del af de kinesiske virksomheder, der i sidste uge bad om børsstop efter store kursfald, har nu svært ved at retfærdiggøre anmodningerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forklaringerne er lidet troværdige og svinger fra nu skrottede "planer om nye projekter" til indrømmelse af "en ringe dømmekraft".

Det skriver den Hongkong-baserede avis South China Morning Post, der har undersøgt undskyldningerne for handels-suspensionerne, da markedet for alvor gik i svingninger i sidste uge.

Hundredvis af fastlands-aktier blev suspenderet fra handlen i sidste uge, mens investorerne flygtede over hals og hoved fra de kinesiske aktier i et anfald af paniksalg, der udraderede værdi for mere end 3000 mia. dollar.

Fredag var omkring 1340 aktier suspenderet i Shanghai og Shenzhen, men efterhånden som markederne er svinget tilbage efter den vifte af tillidsskabende foranstaltninger, der blev indført fra officielt hold, har omkring 300 virksomheder fået deres aktier genoptaget i handlen. Men de har svært ved at forklare deres pludselige forsvinden fra børsmarkedet og den lige så hurtige tilbagevenden.

"Planer om vigtige projekter" er den mest almindelige undskyldning, der anvendes af de virksomheder, der havde bedt om at få standset handlen. Men der var ikke ret mange tegn på "planerne", da selskaberne returnerede til børsmarkedet.

Ifølge børsmeddelelserne i forbindelse med genoptagelse af handlen, har nogle selskaber trukket deres "vigtige planer" tilbage, nogle har afsluttet forhandlinger med forretningsforbindelser, mens andre havde "overvurderet betydningen" af de tidligere "vigtige projekter", der således ikke berettigede til handels-suspension.

Den pludselige suspension af mere end 1000 firmaer på en tvivlsom baggrund, og den nu lige så bratte genkomst af nogle af dem, er naturligvis ikke faldet i god jord hos investeringsanalytikere.

- Måden de har håndteret det på, efterlader en del tilbage at ønske, siger chefstrateg Frans Cheung fra finanshuset CLSA og peger på, at de regulative myndigheders manglende erfaring er det største tilbageslag for - og en del af læringskurven ved - skabelsen af et velfungerende marked.

/ritzau/FINANS