Lego-arvinger taber på fly og flåde

Den ene gren af Kirk Johansen-familien sikrer sig kæmpe overskud, trods millionunderskud på familiens investeringer i fly og fragtskibe.

Kirk Kapital ejer 43 fly og fem produkttankskibe. Sidste år gav flyene et tab på to millioner og skibene et tab på 27,5 millioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO GAMBARINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt Lego-familien for tiden. Hvor den ene gren har succes med at drive legetøjsgiganten, så har den vejlensiske gren med Gunhild Kirk Johansen også stor succes med at forvalte formuen gennem Kirk Kapital. Dog viser regnskabet for 2012, at der har været et milliontab på udlejning af fly og skibe.

Underskuddet lyder på 27,5 millioner for produkttankskibene og på knap to millioner for familiens passagerfly for at være præcis, oplyser Kirk Kapitals administrerende direktør Bjarne Ammitzbøll til Børsen torsdag.

Han fortæller, at de svage fragtrater har givet de negative tal for flåden af skibe - fem produkttankskibe, som forvaltes af rederiet J. Lauritzen. Flyene, som i regnskabet er bogført til 802 millioner kroner, er især blevet ramt af den betalingsstandsning American Airlines gik i i 2011.

American Airlines er selskabets største kunde og rådede over 39 af de 43 fly Kirk Johansen ejer. Langt de fleste fly er i luften igen hos nye luftfartsselskaber, men opbremsningen kostede indtjeningen.

»De sidste fly fra American Airlines er kommet tilbage i nogle klumper her i foråret, og nu kommer de på værksted og skal have det store tjek. Jeg tør ikke love, at alle flyene bliver disponeret i år, men det er en efterspurgt flytype,« siger Bjarne Ammitzbøll til Børsen.

Trods tabene på investeringerne i mellem skyer og på bølger, har Kirk Kapital dog opnået et overskud på 313 millioner kroner før skat sidste år. Det skyldes især gode investeringer i børsnoterede aktier, unoterede aktier og obligationer.

Investeringsselskabet blev stiftet i 2007, hvor broderen Kjeld Kirk Johansen overtog legetøjsgiganten, mens søsteren Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner fik en stor pose penge og oprettede Kirk Johansen A/S, som nu har en egenkapital på over fire milliarder, skriver Børsen.

Pengetanken rummer endda kun en del af Lego-familiens formue. Et ukendt milliardbeløb plejer sønnerne Casper, Morten og Anders Kirk Johansen i det schweiziske selskab Kirk Kapital AG, som har samme profil som søsterselskabet - dog uden flyene og skibene.

Ifølge regnskabet udbetaler Kirk Kapital i år 40 millioner kroner i udbytte til ejerfamilien, skriver Børsen.